A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Erdélyben jártak a bláthys diákok

A szovátai Domokos Kázmér Iskolacsoport meghívására, a tatai polgármesteri hivatal anyagi támogatásával, bláthys diákok egy kis csoportja az intézmény igazgatójának és egy kísérő tanárnak az irányításával 2011. október 21-23 között Szovátára látogatott. A hat diák számára ez az utazás jutalom volt.

 

Hárman a tavalyi Magyarkanizsáról szóló vetélkedő különdíjasai voltak, név szerint: Csige Evelin, Mesterházy Alexandra, Bognár Klaudia; a csoport másik fele, három fiú, a kollégiumi, iskolai közösségért végzett munkáért, versenyeken való sikeres szereplésért részesült a jutalomutazásban: Nagy József, Nemes Bence, Kiss Miklós.

 

A három napból az első utazással telt, a második nap kezdődtek az ottani programok. A vendéglátó iskola tanárai egy szépen összeállított kirándulás keretében igyekeztek bemutatni a vendégeknek iskolájukat, városuk és a környék nevezetességeit. A projekt, amelynek keretében nemcsak a tatai iskolát, hanem egy püspökladányi középiskolát is meghívtak erdélyi barátaink „Folklórunk Identitásunk- III. Hagyományőrző Napok” címet viselte. A kirándulások valóban a fenti témának megfelelően alakultak: a parajdi sókanyon, a korondi kézművesműhely, Kalonda-tetőn a szénégetők életének, munkájának megismerése, farkaslaki műemléklátogatás, Orbán Balázs kapuk megtekintése, Székelyudvarhely, Homoród, Szentegyháza.

 

A fenti kirándulásoknál talán még fontosabb volt a kapcsolatépítés. A Bláthy Iskola igazgatója és a szovátai iskolacsoport vezetője között kialakult személyes párbeszéd egy hosszabb kapcsolat indulásának tekinthető. A tatai, szovátai és püspökladányi fiúk-lányok között a rövid két nap alatt olyan szoros barátságok alakultak, melyek a búcsúzás alkalmával könnyekre fakasztották némelyiküket. A tatai diákok által írt élménybeszámolókból is egyértelműen kitűnik, hogy a fiatalok nagyon jól érezték magukat Erdélyben, és várják az újabb találkozást, amelynek helyszíne természetesen Tata lesz.

 

(A Bláthy iskola tájékoztatása alapján)