A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Kerti Károlyra emlékeztek a református gimnáziumban

A 25 évvel ezelőtt, 1986-ban elhunyt Kerti Károlyra, a Munkácsy-díjas grafikusművészre emlékeztek a református gimnáziumban, ahol a művész alkotásaiból nyílt tárlat. A megnyitón Wehner Tibor művészettörténész idézte fel a grafikus életpályáját, akit máig nagy tisztelet övez a városban.

 

Kerti Károly alkotói tevékenysége a második világháború után bontakozott ki, s csaknem negyven esztendőn át munkálkodott, a Munkácsy-díjat 1965-ben kapta meg. Wehner Tibor elmondta, hogy a művész 1957-ben került Tatára, s nagyon megszerette városunkat. - Nemcsak alkotóhelye volt Tata - bár szinte minden képét áthatja ez a környezet - hanem fontos művészetpedagógiai munkásságát is itt fejthette ki, hiszen húsz éven át a Vaszary iskolában tanított, a művelődési házban pedig szakkört vezetett. Sok tanítványát segítette a művésszé válás útján.

 

Kerti Károly számos technikát alkalmazott, de legjelentősebbek a tollal, ceruzával, ecsettel készített művei, valamint rézkarcai – fogalmazott Wehner Tibor. A művész nevéhez fűződik a rajzmetszet, melyet az 1960-as évektől egy norvégiai tanulmányút hatására kezdett gyakorolni, s ő vezette be a magyar grafikába ezt a különleges és szuggesztív technikát.

 

A kiállításon díszvendégként vett részt a művész lánya és fia: Katalin és Károly. Elmondták, hogy nincs kedvenc képük édesapjuktól, viszont bizonyos korszakokat különösen kedvelnek. Katalin számára kiváltképpen kedvesek Kerti Károly tusrajzai, Károlynak pedig a korai ceruzarajzok állnak közel a szívéhez.