A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Az Édukövizig felhívása az Öreg-tó és az Által-ér rehabilitációja kapcsán

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Tatai Öreg-tó és Által-ér vízgyűjtő rehabilitációjára az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében támogatást nyert.

 A projekt keretében megvalósuló főbb létesítmények: Által-ér mederrendezése és műtárgyak rekonstrukciója Dunaalmás és Pusztavám közötti szakaszon, Fényes patak, Mikovényi árok, (Tata) Malom patak, Oroszlány-Kecskédi vízfolyás mederrendezése és műtárgyak rekonstrukciója, Tata belterületi levezető medrek (Czifra-malmi ág, Fenékleürítő ág) rekonstrukciója, Tatai Öreg-tó Keleti parti föveny kialakítása, Tatai Öreg-tó tófarok vizes élőhely kialakítása.

A projekt megvalósítására kiírt közbeszerzési eljárás nyertese, a „BMO” Konzorcium az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság megbízásából végzi az előkészítési, kivitelezési munkákat. A meder környezetében, a parti sávon partéltől számított 6-6 m távolságban, valamint a mederben irtási, medertisztítási ás kotrási, iszapolási munkákat végeznek. A mederből kikerülő anyag helyben a parti sávon kerül elterítésre max. 30 cm vastagságban, rendezésre és visszafüvesítésre. A tervezett munkák 2011. szeptember és 2012. április között valósulnak meg, szakaszosan. A vízlevezető medrek és szabályozó műtárgyak, zsilipek rekonstrukciójával javul a medrek árvízlevezető képessége, javul a bel- és külterületek árvízi biztonsága, csökken az elöntés veszélye, fenntarthatóvá válik a meder és parti sáv, rendezett környezet alakul ki. A rekonstrukciós munkákat a település közigazgatási területén végezzük.

 

A „BMO” Konzorcium a munkálatokat a 21/2006. (I. 31.) Kormány rendeletben foglaltaknak megfelelően, a Kezelő jogkörével felruházott módon végzi. A munkálatok kivitelezéséhez szükséges fenntartósáv akadálymentesítése a fenti kormányrendelet alapján a tulajdonosok kötelezettsége.

A Kivitelező a projekt keretein belül elvégzi a szükséges előkészítő munkarészeket is, de kérjük a projekt által érintett vízfolyások parti tulajdonosait, hogy a fenti Kormány rendelet szerinti zükséges fenntartósáv akadálymentesítését elvégezni szíveskedjenek

 

További bővebb felvilágosítást, információt kérhetnek, esetleges észrevételeiket jelezhetik a következő elérhetőségeken: Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Tatai Szakaszmérnöksége

 

Krámerné K. Mariann Tel.: 34/587-670

 

A munkák idejére türelmüket és megértésüket kérjük.

 

Molnár András

szakaszmérnök ÉduKöVizIg Tatai Szakaszmérnöksége