A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tata város polgármesterének sajtóközleménye

Tata Város Önkormányzata nem kíván beavatkozni egy önálló társadalmi szervezet életébe, ugyanakkor egyes civil szervezetek, így a Tatai Honvéd Atlétikai Club is, időnként jelentős mértékű támogatás útján rendelkezhetnek a köz vagyonával, így ezen szervezetek belső működése közérdeket is érinthet.

 

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete rendkívüli ülést tartott 2011. június 8-án azt követően, hogy a Tatai Honvéd Atlétikai Club (THAC) képviseletében Komáromi Lajos, mint Ügyvezető Elnök tájékoztatott arról, hogy a THAC férfi kézilabda csapata megnyerte az NB I/B bajnokságot, és ezzel jogosulttá vált a 2011/2012-es bajnoki évadban az NB I-es szereplésre.

 

A nevezés feltétele volt, hogy a csapat hitelt érdemlően igazolni tudja, hogy a bajnoki évadra vonatkozóan rendelkezik ötvenmillió forinttal. Az Önkormányzat a THAC kérésére döntött arról, hogy részére ötvenmillió forintot biztosít az NB I-es nevezéshez. A pénzeszköz átadásával kapcsolatban a Képviselő-testület június 29-i ülésén meghatározta, hogy azt milyen formában, milyen szerződés keretében tudja a THAC rendelkezésére bocsátani. Tekintve, hogy ez a tetemes összegű támogatás az adófizetőket terhelné, így szükséges volt, hogy megfelelő biztosítékot építsünk be a felhasználás ellenőrzésébe.

A kontroll érdekében célszerű lett volna a THAC Alapszabályát módosítani. Komáromi Lajos átadta részünkre a THAC Alapszabályát, amely egy 2007. május 31-i keltezésű Alapszabály volt. Ezzel párhuzamosan, természetesen kikértük a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságnál nyilvántartott Alapszabályt, amikor is megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy az egy 1999-es keltezésű Alapszabály, és lényeges eltéréseket tartalmaz a Club szervezeti összetételében a 2007-eshez képest.

 

A Komárom- Esztergom Megyei Főügyészség álláspontja, és a joggyakorlat alapján, a Magyarországon nyilvántartásba vett egyesületeknek az Alapszabályuk módosítását szükséges az illetékes bíróságnak bejelenteni. Ezt, a törvény által előírt kötelezettséget a THAC vezetése több éven át elmulasztotta. Ennek ismeretében megkérdőjelezhető az egyesület törvényes működése, Komáromi Lajos hitelessége, valamint kétségbe vonhatók az általa eddig közzétett nyilatkozatok.

 

Tata, 2011. szeptember 23.

 

Tisztelettel:

 

 

Michl József sk.

CsatolmányMéret
Microsoft Office dokumentum ikonja SAJTÓKÖZLEMÉNY[1].doc344.5 KB