A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Megkezdődik az Öreg-tó és az Által-ér rehabilitációja

Ünnepélyesen letették az Öreg-tó és Által-ér vízgyűjtő rehabilitációja című projekt alapkövét Tatán az Által-ér partján. A rendezvényen Pannonhalmi Miklós, az ÉDUKÖVIZIG műszaki igazgató-helyettese mondott köszöntőt.

 A beruházást Popovics György, a KDRFT társelnöke ismertette, Michl József országgyűlési képviselő, Tata polgármestere, az Által-ér Szövetség elnöke a beruházás térségbeli jelentőségéről beszélt. Oltványi József, a kivitelező BMO Konzorcium ügyvezetője beszámolt a kivitelezés folyamatáról.

A projekt eredményeként 1,3 milliárd forintos beruházás során az Által-ér és mellékvízfolyásai, valamint műtárgyai is rekonstruálásra kerülnek. Az ökológiai állapot javítása céljából az Öreg-tó keleti partján föveny, a tófarokban vizes élőhely kerül kialakításra.

 

A projekt keretében az alábbi beavatkozások történnek:

Által-ér alvízi levezető rendszer rekonstrukciója

Tatai Öreg-tó zsilipjeinek és csatlakozó levezető medrek felújítása

Tatai Öreg-tó Keleti partján a parti föveny helyreállítása

Tatai Öreg-tó, Tófarok vizes élőhely kialakítása

Által-ér felső szakaszának jókarba helyezése a csatlakozó vízfolyásokkal

Oroszlányi szűrőmező kialakítása.

 

A projekt I. ütem megvalósításának eredményeként felújításra, átépítésre kerülnek az állami tulajdonban, ÉDU-KÖVIZIG kezelésében lévő (kismértékben önkormányzati tulajdont is tartalmaz ) levezető rendszer medrei és műtárgyai. Ezt követően az önkormányzatok bátran fejleszthetik belterületi csapadékvíz elvezető hálózatukat, rendelkezésre fog állni egy stabil befogadó. Tatán az Által-ér, a Fényes és Malom patak vannak megjelölve a Tata belterületi vízrendezés koncepciótervében, mint fő befogadók.

Fejleszthetők lesznek a kül- és belterületek, mivel az árvízi elöntés kockázata lecsökken. A jó ökológiai állapot eléréséhez szükséges lépések valósulnak meg. Az Által-ér alvízi levezető rendszer és a hozzákapcsolódó vízfolyások rekonstrukciója során a Tatai Öreg-tó vízszintje magasabb szinten tartható, mely a nemzetközi természetvédelmi egyezmények elvárásainak megfelelően továbbra is nemzetközi jelentőségű vízimadár gyülekezőhely maradhat.

 

A projekt érinti a környező településeket is, úgymint Dunaalmás, Naszály, Szomód, Vértesszőlős, Tatabánya, Környe, Kecskéd, Oroszlány, Bokod és Dad. A munkálatok nemcsak a vízminőség javulásához és az általános szennyezettség csökkentéséhez járulnak hozzá, hanem a mintegy 8700 térségbeli lakos árvízi biztonságát is javítják.