A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Három kislánynak három hársfát ültettek a szülők, keresztszülők

Tavaly hirdette meg a tatai önkormányzat Michl József polgármester javaslatára a képviselők által elfogadott határozatot Ültess fát gyermekednek, unokádnak! címmel. A hétvégén dr. Frivaldszky Gáspár nemrégiben kinevezett aljegyző harmadik kislánya születése alkalmából ültetett fát az Angolkertnél, a teniszpályákhoz közel eső játszótérnél. A legkisebb lányuk már tatai otthonukba került haza a kórházból, ám a két nagyobbik is fát "kapott" a városban. Frivaldszky Anna Zsófia, Sára Kata és Nóra Júlia keresztszülei és szülei egy-egy hársfát ültettek el Jungwirthné Bús Erzsébet, a Városgazda Kft. vezetője, illetve a szakemberek javaslatára. A faültetés költségeit a határozatban megfogalmazottak szerint az édesapa állta.

 

A harmadik keresztelőt tartották a Frivaldszky családban, s ezt a szép alkalmat ragadták meg arra, hogy ezt az "önkormányzati faültetéssel" is emlékezetessé tegyék. Igaz, Tata természeti szempontból az egyik legszebb és leggazdagabb település, a Biodiverzitás fővárosa kitüntető cím birtokosa, 180 hektár erdővel és 300 hektárnyi vízfelülettel közigazgatási területén! De a sok fánál a még több fa a jobb és az egészségesebb, ezért ajánlotta fel a városvezetés a családoknak az emlékfa-ültetés lehetőségét. Szakemberek jelölik ki, hogy hova és főként milyen fajta fát javasolnak ültetni, amelyet a Városgazda Kft. beszerez, a költségeket a vállalkozó családok állják. 

 

Az elültetett fa mellé elegáns és maradandó névtábla kerül a szintén a városüzemeltető által készíttetett kis faoszlopra, amelyen az unokák is olvashatják, melyik hajdani kisgyermek rokonai ültették azt a fát. Az Angolkert e részén, a játszótér közelében hársat javasolt Jungwirthné Bús Erzsébet és a dendrológus (fa-szakértő), amelynek dr. Frivaldszky Gáspár különösen örült, mivel az ő gyermekkorára emlékezteti e fajta virágának illata. A csaknem négyméteres fákat földlabdával szállították a helyszínre, a szülők, keresztszülők pedig ásót ragadtak! A két nagyobbik kislány születésekor még Budapesten lakott a fiatal család, ám miután tataiakká lettek, az édesapa úgy vélte, ők is kapják meg ezt a "zöld ajándékot" a vizek, a fák, s a barokk emlékek városában!