A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Környezettudatosság és esélyegyenlőség - új tervek a Kincseskert Óvodában

A Kincseskert Óvoda megüresedett vezetői álláshelyére egyhangúan Görözdiné Vojnits Klárának szavazott bizalmat a képviselő-testület, aki korábban a Kálvária Utcai Óvodát vezette. Ezen intézmény élére pedig szeptember 1-jéig Sahinné Herceg Edinát választotta.

 

Görözdiné Vojnits Klára tizenöt évig dolgozott a Kálvária Utcai Óvodában, az utóbbi két évben annak vezetőjeként. Lapunk arról kérdezte, mik a tervei a Kincseskert Óvodában.

 

- Nevelési programomat a környezeti nevelési szemlélet hatja át, ez összhangban van a már meglévő programmal. Szeretném azonban további elemekkel kiegészíteni, hogy a környezettudatos magatartás jobban érvényesüljön a gyerekeken keresztül a szülőknél is. Az óvoda hatalmas udvara kiváló lehetőségeket rejt. Kialakítanék egy tanösvény-kertet gyógynövényekkel, bio-zöldségekkel, gyümölcsökkel, madáretetőkkel. Természetesen szakemberek segítségével, de a gyerekekkel közösen gondoznánk. Komposztládát és szelektív hulladékgyűjtőt is elhelyeznénk az óvodában, hogy minél előbb kifejlődjön a gyerekekben ez a fajta szemlélet. – mondta az új vezető.

 

Görözdiné Vojnits Klára elmondta, hogy az óvoda hagyományos programjait is meg kívánja tartani mint például a Mihály-nap vagy a zöld nap.

 

- A zöld napot azonban behoznám az óvodába. A rendezvényt táncházzal kezdeném, majd a szülőkkel együtt barkácsolnánk, s minden évben elültetnénk egy gyümölcsfát – tájékoztatott az elképzeléseiről. Az intézményvezető az egészséges életmódra nevelést is fontosnak tartja, s mivel gyógytestnevelői képesítéssel is rendelkezik, mozgásfejlesztő foglalkozásokat tartana.

 

- Szeretném beindítani a városban az óvodai gyógytestnevelést, erre kiváló az a szép kis tornaszoba az oviban. A meglévő sószobát is maximálisan kihasználnám, a légzőszervi és asztmás beteg gyermekek napi szinten regenerálódhatnának. Görözdiné vezetői pályázatában az esélyegyenlőség megteremtését is hangsúlyozta, tehát a délutáni foglalkozásokat térítésmentesen biztosítaná a nagycsoportos gyerekek számára.