A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Szavak helyett cselekvés

Palóc-Magyar Tájház és Kulturális Központ

Nem lehet elégszer hangoztatni, hogy a nemzeti kultúrának, hagyományoknak általában, illetve azon belül a népi kultúrának milyen közösségformáló és megtartó ereje van. Egy-egy tájház, vagy falumúzeum megnyitása, főként az elszakított részeken  mindig jelentős eseménynek számít.

 

Tiszteletadás a múlt és a benne élő ősök emléke előtt, erős, további építkezésre alkalmas alap korunk és a jövő magyarjának. A tájház tehát nem csupán értékőrző és közvetítő hely, de saját múltjára, értékeire, hagyományaira büszke közösséget formáló és megtartó ereje is van. Korunkban pedig erre az erőre szükségünk van, mint egy falat kenyérre. Üzenetet hordoz! Nem csak voltunk, vagyunk is! Értékeinket helyettünk senki sem őrzi meg, sőt a tapasztalat azt mutatja, hogy egy részét kisajátítják, másik részét pusztítják. Azt is el kell mondani, hogy mi magunk sem tiszteljük eléggé múltunk emlékeit s ezzel együtt saját családunk felmenőit. Lomtalanításkor ahelyett, hogy felkeresnének egy múzeumot, vagy egy tájházat és annak gyűjteményébe ajándékoznák a régi használaton kívüli, a pincében porosodó elődeiktől örökölt tárgyakat, tűzre vetjük őket. Nem is tudatosítjuk, hogy ezzel családunk és közös múltunk gyökereit, értékeit pusztítjuk, s az elnyomókkal cinkosságot vállalva gyengítjük azokat az alapokat, amelyre biztos jövőt lehetne építeni.

A Keresztény Magyar Szövetség felismerve és támogatva a felvidéki tájházak létesítésének, s hálózatszerű kiépítésének fontosságát, a mások által évtizedek óta szajkózott tartalom nélküli szavak helyett a tettek mezejére lépett és 2011. július 9-én egy piciny Ipoly-menti magyar faluban nyitotta meg kapuit ünnepélyes keretek között a Palóc-Magyar Tájház és Kulturális Központnak. Az 1925-ben épült palóc parasztházat Sárközi János 2006-ban vásárolta meg, s most a felvidéki magyar közösség kulturális szolgálatára ajánlotta fel. Rögtön hozzá is látott, láttunk a faluban még fellelhető a paraszti életmódhoz és kultúrához kapcsolódó használati- és berendezési tárgyak, viseletek felkutatásához, felvásárlásához. Idő közben felismerve az értékmegőrző, érték közvetítő és teremtő kezdeményezés jelentőségét a tervezett kiállításba, tájházba számos inámi család adta ajándékba otthon őrzött családi emlékeit. Szövetségünk a tájház és központ szakmai felügyeletét, a programszervezést és a működtetését illetően az előzetes szóbeli egyeztetés alapján háromoldalú együttműködési megállapodás aláírását tervezi Inám Község Önkormányzatával, illetve a Komárom-Esztergom Megyei Múzeumok Igazgatóságával. A tájház közösségi terme felújításának befejezését követően az említett megyei múzeumokkal, illetve a térség kulturális szervezeteivel együttműködve muzeológiai, néprajzi, történelmi és más előadásokat, szakmai összejöveteleket rendeznénk. Elképzelésünk szerint a központ részét képezné egy szabadtéri színpad és nézőtér, amely népművészeti fesztiváloknak adna helyet. Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek az önzetlen segítséget, különösen a Komárom-Esztergom Megyei Múzeumok Igazgatósága Kuny Domokos Megyei Múzeum munkatársainak, Csapucha Árpád etnográfusnak, Fehér Csaba történésznek a kiállítás kurátorainak, valamint Havril Eszternek pr, marketing-művészeti menedzsernek, Vargha Edit múzeumi fotósnak valamint Szabó Éva múzeumpedagógusnak.