A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Közép-Európa legnagyobb vízhozamú forrástava a tatai Katonai-tó

Michl József polgármester rendhagyó testületi ülésre hívta képviselőtársait a Fényes fürdőre, mely az önkormányzat tulajdonában van. Most, amikor már jócskán elkezdődött a fürdési szezon, a városatyák személyesen tekinthették meg a strandkomplexum jelenlegi állapotát.

 

- Amiért ide hívtam össze ezt az informális testületi ülést, annak az az oka, hogy a képviselő-társaim ismerjék meg, mi a helyzet a Fényesen. Továbbá az is, hogy milyen a vizek állapota. Így együtt még nem néztük meg a forrásokat hosszú ideje. Sokaknak újat tudunk mutatni, hiszen megtisztításra kerültek a természetes vizek, s egészen más képet láthatnak, mint korábban. 33 ezer köbméter forrás bugyog fel itt a Fényesen naponta. Valamikor egész Tatán jött 200 ezer köbméter naponta, ez ehhez viszonyítva nagyon komoly vízmennyiség. Ennek a hasznosítása még egy nagy kérdés, melyre keressük a megoldást – tájékoztatott Michl József.

 

A bejáráson Huszár Anett, a Fényes Fürdő Kft. ügyvezető igazgatója kalauzolta a képviselőket és a külsős bizottsági tagokat. Minden új feltörést megmutatott, például a sokak által sport-medencének ismert hely melletti feltört forrást is. A sport-medencénél jelenleg tisztítási munkálatok folynak, ugyanis az algásodás következtében egy nyálkás burkolat képződött a medence falán és aljzatán. Ezt búvárok víz alatti csiszolóval távolítják el.

 

Mürkl Levente, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi és energetikai referense az ún. Katonai-tóról tartott rövid előadást. Elmondta, hogy a forrás itt 1973-ban apadt el és 2001-ben észleltek ismét forrástevékenységet. A katonai-medencében most több forráscsoport tört fel újra, melyek hőmérséklete 22 C, a vízhozam 12 köbméter percenként. Ez Közép-Európa legnagyobb vízhozamú forrástava. Kovaalga tartalma miatt azonban fürdésre alkalmatlan. Az önkormányzat a természetes állapot visszaállítására törekszik, tervezik az iszap kikotrását a medencéből.