A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Jakus-kiállítás a gimnáziumban

A sokak által kedvelt művész, Jakus Sándor képeiből rendeztek emlékkiállítást a Tatai Református Gimnáziumban. Az alkotásokat a családtagok bocsátották rendelkezésre, s Kövesdi Mónika művészettörténész nyitotta meg a tárlatot.

 

Jakus Sándor 1906-ban született Győrben, iskoláit Tatán és Pápán végezte. A rajzolás iránti vágya és tehetsége igen korán megmutatkozott. Képeit sokféle eljárással készítette, jártas volt az akvarell, az olajfestmény, a pasztell, a linóleummetszet, a kollázs, a papírmetszet technikájában is. Nyaranta képzőművészeti táborokban, művésztelepeken vett részt, s Tatán is tartott szakkört fiataloknak. Sokszor lehetett látni őt Tata utcáin is festőállvánnyal, amint éppen a házakat, utcákat, fákat örökíti meg. A művész Tatán élő lánya, Jakus Emőke fáradhatatlanul szervezte a kiállítást.

 

- Amikor Kálmán Attila, a gimnázium igazgatója felajánlotta, hogy rendezhetünk egy tárlatot édesapám képeiből, nagyon boldog voltam. Tudtam, még egyszer nem lesz ilyen lehetőség. Négyen vagyunk testvérek, apám halála után, 1988-ban elosztottuk a képeket, s most ezeket hoztuk el. Szüleim gyakran jártak Svájcban, ahol édesapám megismerkedett egy ottani művésszel, aki a papírt is maga készítette. Ilyen papírra került a kőnyomat egy svájci pásztorról, ami a kedvenc képem. Ez sok mindent elárul édesapám lelkéről és az ottani hangulatról is. Az, hogy létrejöhetett a kiállítás, nekem nagyon sokat jelent, mert ennyi képet együtt még soha nem lehetett látni – mondta Jakus Emőke.