A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Közösségi házat avattak Bajon

Bensőséges ünnepség keretében nyitotta meg kapuit a felújított közösségi ház 2011. február 3-án Bajon. Az összetett funkció okán az intézményt hivatalosan integrált közösségi és szolgáltató térként (IKSZT) jelölik meg, e címen nyújthattak be pályázatot az önkormányzatok uniós támogatásra. Az új közművelődési színtérnek helyet adó régi óvoda épület a felújítás nyomán a hagyományos közösségi rendezvényeknek is helyszínül szolgál, s számos új funkció is helyet kap az épületben. A házigazda Schunder Tibor polgármester meghívására a megnyitón részt vett V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár, valamint a kistérség elnöke, Michl József országgyűlési képviselő, tatai polgármester és Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, megyei kormánymegbízott.

 

Az államtitkár személyes hangon méltatta a vidéki élet mai igényeknek megfelelően működő közösségi színtereit, szólt a falusi létforma fontosságáról. „A falu nem kis város, más a struktúrája, más lakóinak mentalitása, s mások az elvárásaik is a községekben élőknek a városiakhoz képest!” – hangsúlyozta V. Németh Zsolt. Szellemes példákat idézett a falusi közösségi életnek utóbbi száz évben történt változásairól. Hajdan a kispadon üldögéltek a szomszédok, barátok a munka végeztével, később, egy-egy háznál összeültek a kevés fekete-fehér televízió műsorát nézni. A falusi emberek a mai napig  szorosabb társadalmi szerveződésben élnek, mint az urbánus közegben szocializálódott emberek. Az internet korában lazultak vidéken is az akár csak húsz évvel ezelőtti együttléti formák, de még mindig erős a kohézió a vidéki közösségekben. Az IKSZT elnevezés most a fontos találkozópontot jelöli, s a modern eszközök nem akadályai a személyes összetartozásnak. Ehhez kapcsolódóan kívánt Michl József kistérségi elnök minél több rendezvényt a megújult közösségi házban, s azt, hogy valódi élettel töltsék meg a közösségek.

 

Baj 2008-ban nyújtott be uniós pályázatot az IKSZT közösségi intézmény kialakítására. A község a teljes beruházás összegét, az 53 millió forint támogatást elnyerte, saját erőként az áfa összegét biztosította. A pénzből bútort, számítástechnikai eszközöket is vásároltak. Teljes külső és belső felújítást hajtottak végre, a tágas térben széleskörű közösségi tevékenység folyik az elkövetkezendőkben. Itt működik a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pontja, ifjúsági és felnőtt közművelődési közösségi programok zajlanak, itt kap helyet a könyvtár, közösségi internet hozzáférést biztosítanak az e-Magyarország ponton. A civil szervezetek találkozóhelyéül is szolgáló házban a tervek szerint egészségfejlesztési programokat szerveznek, helyet kap igazi újdonságként az Állami Foglalkoztatási Szolgáltatások (ÁFSZ) információs pontja, s üzlethelyiségeket alakítanak ki a helyi vállalkozások támogatása érdekében. Baj önkormányzata együttműködési megállapodásokat kötött a Bajon és a Tatai kistérségben működő tíz szervezettel.