A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tata-Tóvárosból kerekezhetnek Bajig az új úton

Tata belterületéből vezet ki Bajig az a kerékpárút, amelyet december 21-én avatott fel Schunder Tibor polgármester és Michl József kistérségi elnök, tatai polgármester, országgyűlési képviselő. A zord idő hamar érkezett, de elkészült határidőre a 634 méter hosszú út, amely mellé ötven facsemetét is ültettek. A ködös idő már enyhületet hozott az elmúlt napok nagy hidegéhez képest, de akadtak, akik már használták az új utat, s végigkerekeztek rajta. Simon Géza megyei közgyűlési aklelnök is részt vett az ünnepélyes avatón. Dr. Ströcker Renáta baji jegyző a beruházás részleteit ismertette.

 

Tata-Tóvároskertet és a közeli Bajt összekötő korszerű kerékpárút jelentős igényt elégít ki, jó időben sokan biciklivel teszik a rövid utat a két település között – munkába, vásárolni, ügyeket intézni hagyományosan a kétkerekűvel járnak számosan. A Közép-dunántúli Regionális Tanácshoz (KDRFT) benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően a 37 millió forintos összköltség 85 százalékát elnyerte a település. A beruházás önrészét képező 5,5 millió forintot Baj község állta. A két méter széles kerékpárút mentén zökkenőmentes térkő burkolat épült ki, s 226 méteren korlát övezi az utat. A kivitelező a Magyar Közút Nonprofit Zrt. volt, amelynek képviselője, Kánya József közösen vágta át a nemzetiszín szalagot a település és a kistérség vezetőjével.

 

Schunder Tibor polgármester avató beszédében elmondta: ötven facsemetét ültettek el az út mentén, valamint a szolgáltató Észak-dunántúli Regionális Vízművekkel (ÉDRV) közösen egy kilométernyi ivóvíz vezetéket cseréltek a beruházás előtt, a kerékpárút nyomvonalán. A menetirány szerint jobb oldalon húzódó kétirányú kerékpárútra nagy szükség volt, jelentős forgalom bonyolódik erre, amely a biciklisekre folyamatos balesetveszélyt jelentett.

 

Michl József polgármester a helyszínen megidézte az időt, amikor a szovjet garnizonban e helyt a tisztek feleségei sétáltak e részen – már alig emlékeznek rá az emberek. A felújított és félkészen renovált laktanya épületek a háttérben már csak nyomokban őrzik ezeket az éveket. Az országgyűlési képviselő-polgármester reményét fejezte ki, hogy napokon belül Tata is csatlakozik a baji kerékpárút folytatólagos építéséhez. A Bajtól az Öreg-tó partjáig vezető kerékpárút benyújtott pályázatára „igen jó pontszámot” kapott a tatai önkormányzat, számolt be Michl József a hírről, a végleges döntésre azonban 2011. elejéig már várni kell.

 

A kerékpárutak bővítésében Tata élen jár, hasonlóan több megyei településhez. Az EGTC (határon túli együttműködési szervezet) szintén pályázik eu-s forrásért a Tata-Naszály-Almásfüzitő-Komárom kerékpárútra. Ha megépül, könnyedén csatlakozhat a már meglévő komáromi szakaszhoz, s akkor a határ két oldaláról kerékpáros találkozókat szervezhetnek mind a települések delegációi, mind a magánemberek.