A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Gerlei Tamás lett az év legjobb férfi hegyifutója

Az elmúlt hétvégén a Magyar Atlétikai Szövetség által rendezett atlétabálon kiosztották az év sportolója díjakat. A Magyar Hegyi- és Terepfutó Szövetség a 2010 -es év legjobb férfi hegyifutójának a Lengyelországban korosztályos világbajnoki aranyérmet nyert Gerlei Tamást választotta. A hölgyeknél a Hegyifutó Országos Bajnokságon és többek között a Jungfrau Marathonon is győzedelmeskedő Simona Staicu (Misi SC) vehette át az elismerést.

 

Az elmúlt évben megalakult Magyar Hegyi- és Terepfutó Szövetség indoklása szerint a megyénkben élő Gerlei Tamás maradandót nyújtott azzal, hogy a lengyelországi Hegyifutó Masters Világbajnokon az M40-es korcsoport megnyerésével megszerezte Magyarország első hegyifutó VB aranyérmét.

A Beszkidekben található Korbielow-ban a 8 km-es táv alatt 960 méteres szintemelkedés leküzdésével kategóriájában elsőként jutott fel a Pilsko csúcsra. Egy héttel később a szlovéniai „nagy” világbajnokságon a felnőtt mezőnyben is megállta a helyét a profik között, nagy szerepet játszott a magyar válogatott 20. helyezésében.

 

„Az év eleji elhúzódó betegségem miatt az előzetes tervektől eltérően sajnos nem tudtam a fontosabb duatlonversenyeken elindulni, többek között a két duatlon Magyar Bajnokságot is ki kellett hagynom. Május közepétől újra elkezdtem az edzéseket, de innentől kimondottan a hegyifutásokra készültem. Júniusban már egy kiváló hosszútávfutó kenyaival csatáztam az ausztriai Katrin Berglauf-on, pár héttel később – egyedüli magyarként - már világkupa pontokat is szereztem az ebensee-i hegyifutó GP futamon. Augusztus végén a lengyelországi masters VB-re jelentősebb elvárások nélkül érkeztem, hisz a mezőnyben több, nálam komolyabb eredményekkel büszkélkedő futó is volt. Ennek ellenére a jó erőbeosztásnak és taktikának köszönhetően a szakadó esőben az utolsó kilométereken sikerült a vetélytársakat magam mögött hagyni és megszerezni az aranyérmet. Ezt a sikert szeretném felhasználni a hegyifutás hazai népszerűsítésére, reményeim szerint hamarosan a fiatalabb korosztály képviselőivel is találkozhatunk majd egy-egy rangosabb versenyen.”

 

Képaláírás: Simona Staicu, Gerlei Tamás és Berendi Antal, a Magyar Hegyi- és Terepfutó Szövetség elnöke

 

 

(forrás: www.masz.hu, Mérei László)