A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Együtt a betegekért és az egészségügyi dolgozókért

Szent Márton püspök példáját idézte Michl József tatai polgármester, országgyűlési képviselő az egészségügyi dolgozóknak, ápolóknak, nővéreknek, védőnőknek tartott konferencián a tatai Gottwald Hotelben november 12-én. A kedves magyar szentként számon tartott Márton a legenda szerint a koldusnak adta fél köpenyét, hogy ne fázzék - ezért az önfeláldozás és a segítés jelképes alakjaként is idézik őt.

 

Dr. Udvardi Erzsébet kisbéri polgármester, a közgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának elnöke személyes érzelmekkel köszöntötte a jelenlévőket, megköszönvén fáradozásukat a betegekért, elesettekért. Izgalmas és aktuális előadások hangzottak el a nyitóbeszédek után - cukorbetegségről, táplálkozásról, "szívügyekről". A szép környezetben, oldott légkörben, a megvendégeléssel kívánták a rendező és a támogatók legalább szimbolikusan méltatni az egészségügyi szakdolgozók áldozatos munkáját.

 

A munkanapok közepette egy pihenőnapot szervezett a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Komárom-Esztergom Megyei Szervezet a tatai önkormányzat, az Árpádházi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézet, valamint több cég támogatásával a nővéreknek, védőnőknek, ápolóknak. Michl József köszöntőjében nem kerülte ki az anyagi megbecsültség említését, amely az egészségügyben köztudottan igen alacsony. Az idén 27 milliárdot juttat vissza az új kormányzat az egészségügynek, 2011-ben pedig a rendőrséggel együtt kiemelt területként kezelik mind a szervezésüket, mind a finanszírozásukat, mondta a képviselő-politikus. A tervek szerint jövőre 57 milliárddal több jut az egészségügyi szektorra, ahogyan Michl József mondta, a "megkapaszkodás évében". Az egészségügyiek szakmai kérése kapcsán kifejtette: ő maga személy szerint támogatja a kötelező kamarai tagság újbóli bevezetését.

 

Dr. Udvardi Erzsébet kisbéri polgármester, megyei közgyűlési bizottsági elnök ma is aktívan ptraktizáló orvosként, szívspecialistaként igen személyes hangot ütött meg. Az orvosok az ápolók, nővérek, az egészségügyi dolgozók nélkül nem érnének el eredményt, a tiszta fej, az értelmes, nyitott, naprakész munkatársak ott állnak a betegágyak mellett, a kórházakban, rendelőkben. Ez nem szakma, hanem hivatás, ismételte meg az ismert állítást az orvos-politikus, amelyet ráadásul túlnyomó többségben nők végeznek. legyenek erősek, s hallassák hangjukat, hogy az eljusson a politikáig, biztatta kollégáit. Dr. Laky Zoltán, a Szent Erzsébet Kórház igazgatója kifejtette: ő is elfogult, s ígéri, amint lehetősége nyílik rá, azonnal megemeli a kórházban az ápolói béreket. Dr. Balogh Zoltán, a MESZK országos elnöke tájékoztatása szerint országosan 90 ezer szakdolgozót tartanak számon, akiknek szakmai megbecsültségéért a kamara igyekszik közbenjárni.

 

A köszöntők után aktuális és izgalmas előadások hangzottak el, amelyek szakmaiságuk mellett a magánérdeklődésre is számot tarthattak. A cukorbetegség, a diéta, a szívbetegségek, az ápolói munka, a hallássérültség, s még számos érdekes, tudományos mélységű téma szolgált az előadások tartalmául.