A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A baji sortűzben elesettek előtt tisztelegtek

A Történelmi Vitézi Rend tatai csoportjának ötlete nyomán készült el az egykori baji szovjet laktanya előtt az 1956-os sortűz áldozatainak emléket állító kő. Az ünnepélyes avatáson Wittner Mária is beszédet mondott, aki az 1956-os forradalom élő legendája.

 

Schunder Tibor, Baj község polgármestere köszönetet mondott Wittner Máriának, amiért eljött Bajra és Tatára, s végigjárta a forradalom helyszíneit. - Ma ’56 arra figyelmeztet, hogy az igazságért és a szabadságért vívott harcokban nem lehet elbukni, mert ha 30, 50 vagy 54 év múlva is, de végső soron az igazak győznek – mondta ünnepi beszédében Schunder Tibor.

- Nekünk ma élőknek az a feladatunk, hogy olyan emléket állítsunk a forradalmároknak, mely nemcsak kőbe van vésve, hanem sokkal mélyebbre: egymás lelkébe kell belerajzolnunk ezt az évszámot, s azt az üzenetet, melyet a szabadságharcosok hordoznak. Mindazok, akik életüket adták a magyar szabadságért bármikor a történelemben, azt üzenik, hogy ennek a hazának élnie kell – hangsúlyozta Michl József, országgyűlési képviselő, Tata polgármestere.

 

Wittner Mária a több száz ünneplőhöz szólva kiemelte, hogy bár az ’56-os forradalmat leverték, az még vereségében is győzelem volt, hiszen akkor ütöttek rést a kommunizmus bástyáján.

- Beszélnünk kell azokról, akik fiatal életüket áldozták vagy fiatalságukat a börtönben, hiszen mindezt hazájukért tették. Mint mondta, a siralomházat ép ésszel csak azok tudták végigélni, akiknek erős belső hitük volt.

 

Az emlékkövet, melyet Laborc Éva tervei alapján Nagy Péter tardosi kőfaragó készített Wittner Mária, Schunder Tibor, Michl József és Dinga László leplezte le. Az impozáns alkotáson olvasható mindannak a nyolc, többnyire bányászfiatalnak a neve, akik 1956. október 27-én a laktanya előtti ágyúlövés áldozataként vesztették életüket.

 

Az emlékkőnél koszorút helyezett el Baj Község Önkormányzata, Tata Város Önkormányzata, a Tatai Kistérségi Többcélú Társulás elnöksége, a Történelmi Igazságtétel Bizottság tatai csoportja, a Politikai Foglyok Szövetségének tatai csoportja, a Történelmi Vitézi Rend KEM-i csoportja, a tatai és baji általános és középiskolák képviselői, civil szervezetek és mindazok, akik kegyelettel emlékeznek a vértanúkra.

 

A laktanya előtt a Magyar Tartalékosok Szövetségének Hagyományőrző Tagozata Jásdi Balázs vezetésével korabeli katonai egyenruhába öltözve egy Csepel típusú teherautóval idézte fel az ötvenes évek hangulatát. A rendezvényt követően a baji polgármester, Schunder Tibor baráti beszélgetésre invitálta a résztvevőket. Ennek keretében a tatai ’56-ososk, köztük Fasing Sándor, Kiss Béla, Rónavölgyi Béla lánya és fia és Wittner Mária megosztották egymással tapasztalataikat megpróbáltatásaikról és emlékeikről.