A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A Jávorka a régió egyetlen agrár-szakiskolájaként tölt be fontos szerepet

Új szárnnyal bővült a Komárom-Esztergom megyei önkormányzat által fenntartott, tatai székhelyű Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium. A 345 millió forintos beruházás az Európai Unió támogatásával valósult meg, a megye 100 millió 600 ezer forintot biztosított saját forrásként az intézmény bővítéséhez.  Michl József polgármester, országgyűlési képviselő hangsúlyozta avató beszédében: az iskola a régióban egyedüliként folytat mezőgazdasági szakképzést! Az avatáson részt vettPopovics György megyei elnök - a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács társelnöki minőségében is. Idén szeptembertől Radics Gábor az intézmény igazgatója.

 

- A magyar korona ékköve a magyar mezőgazdaság, s mindannyiunk érdeke, hogy a magunk helyén mindent megtegyünk az ágazatért – fogalmazott emelkedett hangon Popovics György megyei elnök a szerény avató ünnepségen. Az egyetemi és főiskolai szintű agrárképzés magas színvonala több mint száz éve töretlen, de látnunk kell, hogy közép-és alapfokú ismeretek híján számos erőfeszítés hiábavaló. A magyar mezőgazdaság nehézségei ellenére még mindig húzóágazata a nemzetgazdaságnak, a válságból és pénzügyi nehézségekből való kilábalás egyik, ha nem a legfontosabb garanciája.

 

A kis családi gazdaságokban és a nagyüzemekben egyformán szükség van a szakismeretekre, amelyeket már nem tudnak elsajátítani a következő generációk otthon, miként történt ez a paraszti kultúrában a legutolsó évtizedekig, nyomatékosította a megyei elnök. A megyei közgyűlés tagjaként maga Michl József tatai polgármester is támogatta a Jávorka-iskola pályázatát. Elmondta: a régióban egyetlenként agrárszakképzést nyújtó intézmény sok vidéki fiatalnak ad lehetőséget a maga és családja felemelkedését szolgáló tudás megszerzéséhez. Radics Gábor igazgató agrármérnök-pedagógusként azon fiatalok képzését tartja szívügyének, akikről egyébként „lemondtak” a divatos és népszerű szektorokban, foglalkoztatási ágazatokban.

 

A patinás tatai agrár-iskolát 1943-ban kezdték építeni a téli gazdaképzés igényeinek kielégítésére és 1944-ben adták át. Az intézmény az 1960-as évek után a korszerű agrárképzés bázisa lett. A szakközépiskolában jelenleg 4 OKJ-s szakmára, a szakiskolában 6 OKJ-s szakmára képezik a fiatalokat. A nappali és levelező tagozaton 567 fő tanul 29 osztályban. Az intézmény felnőttképzéssel is foglalkozik, évente 1400 fő vesz részt az iskola keretei között szervezett szaktanácsadásokon, továbbképzéseken. Élen jár a termelési technológiák fejlesztésében, a kertészeti ágazat fejlesztése folyik. Az iskolának önálló tangazdasága és péktanműhelye van. Magas a hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű tanulók aránya. A velük való foglalkozás, hátrányok csökkentése, illetve a speciális foglalkoztatásoknak köszönhető felzárkóztatásuk kiemelt feladat. Idén szeptembertől Radics Gábor az igazgató.

 

A mostani beruházás nyomán 1077 négyzetméter alapterületű, háromszintes, új szárnyat emeltek a főépülethez, az  akadálymentes új szárnyban kilenc szaktanterem, egy fejlesztőterem és könyvtár készült, a két épületet lift köti össze.