A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Rézből készül az új torony

Daru segítségével emelték le a mintegy nyolc tonnás toronysisakot a tatai református templomról. Az attrakcióra sokan kíváncsiak voltak, hiszen nem mindennap lehetnek ilyen eseménynek tanúi.

 

A sisak és az alatta levő gerendák már igencsak cserére érettek, s az egyházközség presbitériuma úgy döntött, a borítást most rézlemezzel oldják meg a jelenlegi bádoglemez helyett. Ez jóval időtállóbb ugyanis. A presbitérium több szakembertől kért ajánlatot, s a legkedvezőbbet Ócsai Sándor toronyépítő mestertől kapta, aki a tatai Szent Kereszt Plébániatemplom tornyainak felújítását is végezte.

 

- Az előre látható költségek mintegy 12 millió forintot tesznek ki. Ám ha a tervezettnél több faanyagot kell cserélni, az összeg is nő. Ezen felül korszerű villámvédelemről is gondoskodnunk kell, tehát 15 milliós végösszegre lehet számítani. Híveink eddig körülbelül 4 millió forint adományt gyűjtöttek össze, az önkormányzattól kaptunk 5 millió forint támogatást és az adó egy százalékokból is folyt be pénz. Bízunk benne, hogy további felajánlások érkeznek – nyilatkozta dr. Márkus Mihály tiszteletbeli püspök.

 

Tata városában több mint négyezren vallják magukat reformátusnak. Az itteni református közösségnek először 1580-ban volt lelkipásztora Schubert János személyében. A jelenlegi templom 1783 és 86 között épült az akkori rendelkezéseknek megfelelően, mely megtiltotta a református templomok utcafrontra építését. A faanyagot a Vág folyón úsztatták le Komáromig, ahonnan lovas szekerekkel szállították Tatára a rönköket. Az épületet Fellner Jakab egyik tanítványa tervezte és felügyelte a kivitelezést. A tornyot csak később, 1810-ben készítették el, majd 1955-ben cserélték a borítását horganyzott bádoglemezre, melyet pirosra festettek. A daru most ezt emelte le a hozzá kapcsolódó faanyaggal együtt, s a beázásokat elkerülendő a helyére egy ideiglenes kis tetőt illesztettek. A rézlemezre festés nem kerül, azt majd az idő fogja átszínezni a maga kedvére.