A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Az impozáns épületben Pitti Katalin is tanít majd

Az ún. energiaracionalizálási projekt utolsó állomásaként adták át a tatai Fazekas Utcai Iskola épületét a gyermekeknek a zenei világnapon. Tatán a Kossuth téren már az 1830-as évektől működött egy katolikus fiúiskola, mely a huszadik század elejére már szűknek bizonyult. Ekkor Esterházy Ferenc gróf a nagytemplom mögötti területet ajándékozta az egyháznak azzal a céllal, hogy ide építsenek új iskolát. A kétéves építkezést követően 1930. szeptemberében nyitotta meg kapuit a Szent Imre fiúiskola, a mai Fazekas Utcai Iskola régi épületében.

 

Az önkormányzat 2008-ban döntött arról, hogy pályázatot nyújt be az iskola régi épülete külső hőszigetelésének, fűtés- és világítás rekonstrukciójának, valamint nyílászáró-javításának energiaracionalizálási célból történő megvalósítására. A sikeres pályázatnak köszönhetően átadásra került a felújított épület, melyben 2010. szeptemberében megkezdte működését a Menner Bernát Zeneiskola.

 

A beruházás teljes költsége 36 485 000 forint volt, ebből az Európai Unió 17 512 800 forint támogatást nyújtott. Az épület belseje is megszépült, de azt az önkormányzat finanszírozta teljes egészében.

A jeles esemény alkalmából egész nap ünnepi programok zajlottak. Délelőtt adták át a felújított intézményt, ahol L. Simon László, a Parlament Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke is beszédet mondott. Hangsúlyozta a zene fontosságát, mely az ember más tevékenységeire is pozitív hatással van.

- Az önkormányzatnak mint a huszadik század mecénásának, mindent meg kell adnia a tatai gyerekeknek, ahogy annak idején az Esterházy család adományozta a területet az iskola építéséhez, hogy a fiatalok itt tanulhassanak – mondta Michl József országgyűlési képviselő, polgármester.

 

Az esti koncert alkalmával Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester osztotta meg gondolatait a közönséggel. - A zene gátlásokat szabadít fel és a munkához is kedvet csinál, valamint közösségi emberré tesz, hiszen együtt zenélni a legnagyobb öröm – véli az alpolgármester.

 

Az est folyamán beszédet mondott még Ember Csaba, a magyar zeneiskolák szövetségének elnöke és dr. Hans Christian Stekel, a bécsi Bach zeneiskola igazgatója is. De a legnagyobb élményt mégis a zene adta ezen a napon. Pitti Katalin, világhírű operaénekes a délelőtti és az esti programon is megörvendeztette a közönséget varázslatos hangjával. A nap házigazdája Tóka Szabolcs, a Menner Bernát Zeneiskola igazgatója volt, aki bejelentette: Pitti Katalin a későbbiekben az iskola ének tanszakát vezeti. Felejthetetlen élményekkel gazdagodhattak tehát azok, akik kíváncsiak voltak az új épületre. A közös muzsikálás dallamai magával ragadták a jelenlévőket, Pitti Katalin, Tóka Szabocs, az iskola kamarazenekara, növendékei és az Esterházy Énekegyüttes Schmidt Mónika vezetésével felejthetetlen produkciót mutatott be.