A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Macskaköves, rusztikus hangulatú a felújított Rákóczi utca Tatán

Tata szép, öreg utcájának burkolata újult meg, de nem is akárhogyan. Visszarégiesítették a kivitelezéssel, amitől mintha az egész utca szebbnek tűnne! A korábban otromba módon leaszfaltozott bazalt macskaköveket kibontották, s ismét felhasználták a járda és az úttest közti sávban – a kézimunka semmivel nem hasonlítható gondosságával. A szeptember 27-iki ünnepélyes avatón Michl József polgármester és országgyűlési képviselő nyitotta meg házigazdaként a 223 méter hosszú utcát, ami jelentősebb hosszúságánál. Jelen volt dr. Völner Pál államtitkár, képviselők, s tatai lakosok, akik a kórházig gurított söröshordó csapraverése után poharukat ürítették. Legalábbis akik nem vezettek.

 

A Rákóczi utca Tata város önkormányzatának beruházásában és a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács belterületi közutak felújítására, korszerűsítésére kiírt pályázatán (TEÚT 2009) nyert támogatással kapott régi-új és régies burkolatot. Ráadásul több parkolóhellyel számolhatnak az ügyes-bajos dolgaikat a városházán, a postán és a központban intézők, illetve a vásárlók. Természetesen a járda is új felületet kapott, s gömbkőrisekből álló fasort telepítettek a házak elé. Ahogyan Michl József polgármester mondta, fák nélkül nagyon csupasznak tűnt az amúgy jellegzetes utca, reméli, megmaradnak a kövek közt a körkertecskékbe telepített növények. Új közvilágítási oszlopokat  helyeztek el, s az ezekhez kapcsolódó kábelhálózatot szintén felújították.

 

Az útberuházás teljes költsége mintegy 60 millió forintot tett ki. Ebből közel 15 millió forint támogatást nyert az önkormányzat, a fennmaradó összeget saját költségvetéséből biztosította. A csapadékvíz-csatornák bekötését és a közvilágítás rekonstrukcióját, valamint a növények telepítését teljes egészében önkormányzati forrásból fedezték. Ennek összköltsége 16 millió 650 ezer forint volt. (Csapadékcsatorna 7 millió forint, közvilágítás 9,5 millió forint, fásítás 150 ezer forint, amely a 9 gömbkőris elhelyezését jelentette). A kivitelezést a tatai székhelyű Vértes Út Kft. végezte, a fásítást a Tatai Városgazda Kft. Autók az avatás ideje alatt még nem hajthattak be az utcába, a baji Szent István Általános Iskola ügyes kerékpáros lányai viszont akrobatikus bemutatót tartottak a közlekedők "előörseként".