A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Megyei éremművészek és éremtervezők a szűkebb pátriában

 

Az Éremgyűjtők Tatai Szervezete Szülőföldem címmel szervezte meg a megyében született, élt, alkotott, valamint alkotásaik révén a megyéhez kötődő éremművészek, éremtervezők együttes bemutatását és érmeik, plakettjeik kiállítását. Dr. Fülöp Éva Mária, a Megyei Múzeumok igazgatója nyitotta meg a kiállítást szeptember 18-án a tatai Helyőrségi Klubban, ahol még a hivatalos megnyitó előtt tekintette meg az összeállítást Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, a rendezvény fővédnöke. A megnyitót megtisztelte Simon Géza, a megyei közgyűlés alelnöke, Michl József tatai polgármester, országgyűlési képviselő, s dr. Török Pál, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete elnöke.

 

A kiállítás célja volt a művészetek iránt érdeklődő közvélemény számára összegyűjteni és bemutatni azokat az érmeket és plaketteket, amelyeket olyan művészek alkottak, akik szoros kapcsolatban álltak-állnak a megyével. A névsor a gyűjtők és a műfaj tisztelői előtt természetesen nem csupán a megyében, de szélesebb körben ismert  -  sajnos, többen már nincsenek köztünk. A tatabányai  Sipos Barbara, Sipos Marica, Szunyogh László, Brém Ferenc, az esztergomi Peternák Gusztáv, Peternák Zoltán, Szabó Ferenc, a tatai Lajos Béla, a baji Muzsnay Ákos, a bábolnai Révész Napsugár, a komáromi Széri Varga Géza, Berecz Gyula, a tardosi T. Vörös Gábor, a mogyorósbányai Bezerédy Gyula, az oroszlányi Kóbor Sándor, valamint Lajos József, Bozó József, s a felvidéki ógyallai Darázs Rozália, illetve a révkomáromi Nagy János munkái kerültek a tárlókba – 150-nél több míves darab.

 

A rendező-szervező Éremgyűjtők Tatai Szervezete arra vállalkozott, hogy összegyűjtse azoknak a képző- és iparművészeknek, amatőr éremtervezőknek az éremművészet területén is létrehozott alkotásait, amelyeken keresztül a művészek szakmai életútja még többek számára válhat ismertté. A rendezők mottóul Lyka Károly mondását választották: „Az érem halk szavú bók, melyet az emberséges illem osztogat.”