A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Orvosi rendelőt avattak Epölön - rajtunk is múlik a sorsunk alakulása

 

Uniós támogatással készült el 23 millió forint beruházással Epölön az új orvosi rendelő. A Szent István napra időzített avatási ünnepségre Muszela Imre polgármester meghívta Michl József polgármestert, megyebéli országgyűlési képviselőt és Popovics György megyei közgyűlési elnököt. Michl József hangsúlyozta köszöntő beszédében: sorsunk alakulása rajtunk is múlik.

 

A falu megtartó erejéért mindent megtesznek, hangsúlyozta Muszela Imre polgármester az újonnan épült orvosi rendelő ünnepségén. A 23 millió forintos beruházással a legkorszerűbb körülmények között kapnak háziorvosi ellátást a hatszázlelkes község lakói. A háziorvosi körzet Máriahalom településsel közös, s mióta elkészült a két települést összekötő út, egyszerűbb a közlekedés oda és vissza. A Szent István-napi ünnepre időzített avatáson mindannyian az ünnepi misével kezdték a napot. A templom padjaiban egy helyütt ülő, magyaros viseletű Búzavirág Népdalkör tagjai is láttatták: Epölön erős a hagyománytisztelet. Itt ministránsokban sincs hiány, a polgármester elmondta, olykor tizenheten is segédkeznek Szőts László plébánosnak. Igaz, az általános iskolájukhoz is foggal-körömmel ragaszkodnak, a gróf Széchenyi István nevét felvett oktatási intézmény kistérségi iskola lett, német nemzetiségi nyelvoktatás folyik benne.

 

Az augusztus 21-iki ünnepségen az új orvosi rendelő előtt, az asztalon természetesen ott volt az elmaradhatatlan, nemzetiszín szalaggal átkötött kenyér. Muszela Imre polgármester az első király emlékét idézte meg ünnepi beszédében. A mérce ma is csak a szilárd erkölcsi erő és a hiteles vezetők magatartása lehet, hangsúlyozta. Az új orvosi rendelő befektetés a jövőbe, jelentette ki, s azt kívánta a közismert humoros fordulattal, hogy minél kevesebben látogassák az intézményt.

 

Dr. Lassu Imre háziorvos 12 esztendővel ezelőtt tért haza kétéves amerikai tanulmányútjáról, s a meglehetősen mostoha körülmények ellenére elfogadta az epöli körzetet, a máriahalomi pacientúrával együtt. Az új rendelő  a Közép-dunántúli Operatív program és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában valósult meg. Alternatív energiafelhasználású az épület fűtési rendszere, külsejében illeszkedik a vidék hangulatához – ez utóbbi Kelemen János tervező munkája.

 

Az ünnep és avatás okán Muszela Szabolcs tanár történelmi összefoglalót adott az ezeréves államiságról. Michl József országgyűlési képviselő a napjainkban tapasztalható bizakodást és reménykedést hangsúlyozta. A képviselő tapasztalata szerint az országban érzékelhető a változásra váró hangulat, sokak ismét úgy gondolják, hogy van értelme az "építkezésnek". Hozzátette: mindannyiunknak van feladata, s az egyénen is múlik az ország sorsa. Szent István intelmeiből a számára legfontosabbat idézte, amely a keménykezű király mának szóló üzenete lehet. "Egyetlen dolog teheti széppé a világot, az pedig az egymás iránti szeretet!"

 

A napi aktualitásra lefordítva vont párhuzamot a Kárpát-medence történelmi küzdelmei és napi feladataink között. Epöl példája mutatja, hogy aki nem adja fel, az a reménytelennek tűnő helyzetekből is talál kiutat. Az eu-s támogatásról úgy vélekedett: köszönjük Európának a támogatást, de még igen sokkal tartozik a kontinens a magyaroknak! Szőts László plébános megáldotta a betegek gyógyulásáért, gyógyításáért épített új orvosi rendelőt, amelynek minden szögletét meg is tekintették rögtön az ünneplők.