A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Éjjel-nappal, napsütésben, sőt borult égen is csillagászkodhatnak

Többek lelkesedése és a Norvég Civil Alap támogatása révén interaktív csillagászati múzeummá lépett elő a méretre tán kicsi, de jelentőségét tekintve jeles égi megfigyelőhely Tatán. Dinga László önkormányzati képviselő, tanár, meteorológus, amatőr csillagász régi álma vált valóra azzal, hogy időjárástól függetlenül tanulmányozható az égbolt a tatai Posztoczky Károly Csillagvizsgálóban és Múzeumban. A június 12-iki avatón megjelentek a csillagok szerelmesei, fiatalok és idősek, oly közösség tagjai, akik hódolnak ezen ősi tudománynak és hobbinak. A megyei illetőségű néhai Posztoczky Károly csillagászt és mecénást méltatták Michl József polgármester, s Kovaliczky István, a TIT megyei egyesületi igazgatója, aki maga is amatőr csillagász.

 

Környe mellett, Erdőtagyospusztán élt Posztoczky Károly földbirtokos, aki tanult csillagászként komoly tudományos munkát végzett, s anyagi helyzete révén jelentős pénzzel támogatta e tudományágat. Csillagászati megfigyelőhelyet és meteorológiai állomást épített birtokán, amelyet 1945 után szátszórtak, széthordtak. Szerencsére a Kuny Domokos Megyei Múzeumban maradtak tárgyak, műszerek, s erről a 60-as években tudomást szerzett egy fiatal tatai egyetemista, Dinga László. A Posztoczky Károly Interaktív Csillagászati Múzeum ötlete az ő fejében született meg, s többek segítsége és biztatása révén vált valóra 2010-ben. Persze abban az időben nem használták az interaktív kifejezést, de a dolgot magát sokan óhajtották. Hogy legyen csillagászati megfigyelőhely a megyében, ahol nemcsak nézelődni, de akár kutatómunkát is végezhetnek szakemberek, s főleg amatőrök.

 

Dinga László levélben számolt be 1960-ban Kulin Györgynek, a budapesti Uránia Csillagvizsgáló igazgatójának arről, hogy a Posztoczky-hagyaték darabjai fellelhetők, noha 1950-ben a Környei Állami Gazdaság tulajdonába került kúriát és a háborúban megsérült csillagdát lerombolták a meteorológiai állomással együtt. Végül sikerült elérni, hogy 1973-ban Tatán megépüljön a csillagvizsgáló, amely festői környezetben, a város egyik legszebb pontján található. Csodálatos a földi kilátás is innen, az égit pedig a kupolában található távcsővel figyelhetik meg. Láthatóak a napfolttevékenységek, a Hold kráterei és hegyei, a bolygók és holdjaik, a Tejút bizonyos területei. A régi műszerekkel pedig a 20. század eleji módon végezhetnek megfigyeléseket, méréseket az érdeklődők.

 

Az avatón Michl József polgármester a fiatalokat biztatta az értelmes, hasznos időtöltésre, Kovaliczky István TIT megyei igazgató pedig egyenesen felszólította őket, hogy "dolgozzanak" csillagászként. A Norvég Civil Alap a nem eu-s tag Norvégia, Izland és Lichtenstein adományaként szolgál tudományos jellegegű pályázatok megtámogatására, mondta el Móra Mónika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója. Az ötmilliós összeg és az önkormányzati támogatás, valamint a TIT és az amatőr csillagászok közreműködése fontos lépésnek számít a kis csillagda életében. Kovaliczky István a múzeum megújulásának ideje alatt többször beszélt a kilencvenes éveikben járó Posztoczky Ivánnal, a csillagász Károly fiával, valamint Károly második feleségével. Az interaktív múzeum a jeles tudós és tudománypártoló emlékét is őrzi, s a jövő nemzedékét és az amatőr kutatásokat is támogatja.