ROCHLITZ GYÖRGY AKVARELLJEI NESZMÉLYEN

Rochlitz György festőművész neve nem ismeretlen a Tatai Kistérségi Duna menti települések lakói előtt. Életrajzából ismeretes, hogy Tatán 1949-től Nagy János, 1953-tól a tatabányai Bányász Képzőművész Körben Szlávik Lajos és Krajcsirovits Henrik 1955-59-ig a Győri Vagon és Gépgyár Képzőművész Körében Tóvári Tóth István, a Győri Bencés Gimnáziumban Dr. Bánhegyi Jób és Kemény Dózsa rektor, az Építészmérnöki Karon Boross Géza festőművész és Dr. Pogrányi Frigyes művészettörténész gyakoroltak nagy hatást emberi és művészi fejlődésére.

 

1982-től a Bányász Képzőművészeti Kör tagja, majd szakkörvezetője. Jelenleg művészeti vezetője a tatai Helyőrségi Klubban működő Eszperantista Képzőművészeti Körnek is. 2007-ben a megyei Príma-díjasok között Rochlitz György, mint a Tatabányai Képzőművészeti Kör vezetője „A mi csapatunk missziót tölt be” címmel mondja el hitvallását a kör munkájáról, életfelfogásukról. Tevékenységük jellemzője a grafika, a festészet, de foglalkoznak tűzzománc készítéssel, korábban plakáttervezéssel, rajzfilm készítéssel.

 

A többször kitüntetett „Kiváló Szakkör’’ színvonalas munkájáért 1998 MSZOSZ-díjat, 2002-ben Tatabánya Kultúrájáért Díjat, 2005-ben pedig Csokonai Vitéz Mihály díjat vehetett át. A Dunaalmási Híradó 2008. júliusi számában olvashattunk a Bányász Képzőművész Kör tagjainak a községben megrendezett kiállításáról, melyen mintegy harminc alkotásban gyönyörködhettünk. Az alkotóművészek egy hetet töltöttek az itteni alkotótáborban, mely éppen ötvenedik alkalom volt megalakulásuk óta. Az akvarelleken láthattuk, miként ihlette meg a művészeket e táj. Láthattuk képeiken a református és katolikus templomot, a Duna- partot, a Dunán elhaladó hajókat, az erdőben kanyargó utakat, az Öregmalmot, az Által-ért. Valamennyi alkotást a képzőművészek Dunaalmás lakóinak, intézményeinek adományozták. 2009. szeptemberében a Tata és Kistérsége Civil Napok rendezvényén a tatai Helyőrségi Klubban Dr. Nanovfszky György a Magyarországi Eszperantó Szövetség tiszteletbeli elnöke, ny. nagykövet, valamint Dr. Sugár András a Magyar Televízió ismert munkatársa is megtisztelte látogatásával az Eszperantista Képzőművészek kiállítását, mely alkalommal a megnyitón huszonnyolc képzőművész - különböző technikával készült harminchat alkotásból gyönyörködhettek a megjelentek..

 

 2010. április 21-én Neszmélyen a Launai Miklós Művészetoktatási Intézmény és Szakképző Iskola aulájában a ,,Neszmélyi Galériában’’ Horváth Béla Neszmély község polgármestere nyitotta meg Rochlitz György festőművész akvarelljeinek kiállítását. Tudjuk, hogy a Príma díjas festőművész alkotásai 44 alkotótáborban szerepeltek. 170 közös tárlaton vett részt, ahol több díjat is nyert. 1987-től 38 hazai és hat külföldi kiállítása volt, s ezúttal meghatódva álltunk A dunaalmási kikötő, a Neszmélyi öregtemplom, a Pincesor fekete fákkal, A Duna Dunaalmásnál, Borospincék Neszmélyen, Behavazott erdei út című akverelljei előtt, miként is látja az alkotóművész környezetünket ahol élünk.

 

Dobos Szilvia