A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Bláthys színjátszók a kollégiumi Ki Mit Tud?-on

Itt a farsang, ne feledd! - e felszólítással elevenedtek meg a farsangi népszokások szellemes mondókák és lendületes zenés-táncos betétek kíséretében Székesfehérvárott, a tatai Bláthy Ottó Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium diákjai jóvoltából. A Közép-dunántúli Regionális Ki Mit Tud?-on a Komárom- Esztergom megyei döntő továbbjutóiként érkeztek Székesfehérvárra a tatai színjátszók április 16-dikán.

 

A székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégium színháztermében zajlott jelenet egy képzeletbeli falucska életében a böjti időszakot megelőző utolsó vigasságot elevenítette fel. A mulatság közben kirajzolódtak a falusi fiatalokéletének mindennapi gondjai és örömei, drámai konfliktusai és a bajokat legyőző életvidámságuk. A Bláthy Ottó Színjátszókör először tavaly februárban mutatta be a rövid darabot. Különböző népszokások elevenedtek meg a farsang utolsó napjáról, amelyet maskarába öltözött fiatalok idéztek meg, tájékoztatott Bognár Máté kollégiumi nevelőtanár Fehérvárról. A diákok stilizált formában tárták a nézők elé a magyar és a szomszédos népek farsangi tradícióit, mint a téltemetés, a vénasszonycsúfolás, a Farsang hercegének megválasztása, vagy Cibere vajda és Konc király vetélkedése.

 

A darabot Korencsi Krisztina tanárnő állította össze, valamint ő rendezte, s a zenéket és táncokat is betanította. A párbeszédek szövegeit a színjátszó csoport tagjai - Antal Regina, Csaplár Attila, Dér László, Herman László, Horváth Péter, Karajos Emese, Kohut Gergő, Szűcs Éva, Volf Vivien - közösen alkották meg.