A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Útjára indulhat a Kossuth téri városközpont-pályázat

Nincs újdonság benne, mégis ahányszor csak előveszik a tatai Kossuth tér rehabilitációjának ügyét, újnál újabb szempontok és ötletek, aggodalmak és remények kapnak lábra. A képviselő-testület november 13-iki rendkívüli testületi ülésén szinte ízekre szedték a képviselők a témával kapcsolatos előterjesztést, mintha először találkoztak volna vele. A 700 millió forintos pályázat benyújtásához és a 190 millió forintos önrész jóváhagyásához a testület döntése szükséges, ezért bocsátotta Horváthy Lóránt alpolgármester a grémium elé újfent a tervet. Török Péter Ybl-díjas építész és környezettervező többször módosította munkatársaival az izgalmasnak ígérkező elképzelést, amelyet az árkus papíron megtekinthettek a döntéshozók. A megfontolás nem hiábavaló, de lépni kell tovább.

Az aggodalmaskodók kifejtették: magas az összeg, amellyel az önkormányzatnak hozzá kell járulnia a nagyszabású tervhez, a válság miatt nem mindenki látja időszerűnek a kivitelezést. Michl József polgármester és Horváthy Lóránt alpolgármester érveihez is többen csatlakoztak, akik viszont azt tartják, a város, de az ország egyik legszebb tere nem maradhat ily elhanyagolt! A munkahelyteremtést, a gazdasági fejlesztést és a turizmust első számú célpontnak tekintő városvezetés ezt legalább olyan fontosnak tartja, mint magáért a városlakókért megszépítendő tér funkcióinak gazdagítását. Különleges értéket képvisel az épületek, a térszerkezet, a szakrális és történelmi emlékek együttese a növényvilággal még szebbé tehető miliőben, ám jelenleg e tény csupán részlegesen igaz. A terv szerint a leromlott házakat kitataroznák, az unalmas hangulatot felpezsdítenék, kávéház, étterem, találkahely, vízi látványosság, intim szögletek varázsolnák el a látogatót. A szintkülönbséget a tér előnyére használnák ki, s kialakítanának egy 2200 négyzetméteres szabályos kört, ahol a környékbeli diákok egyszerre is elférnének valamely szép ünnepen. Sétány vezeti a nézelődőt, aki persze mindenünnen lenyűgözve csodálhatja a templomot. A városháza épületébe játszóházat álmodtak, a gyermekbarát város arculatához illőn.

 

A lerobbant posta épületének felújításáért a Magyar Postához kopogtatnának, a Komáromi utca 1-ben pedig már jelentkezett a tulajdonos, hogy kályhamúzeumot képzel el a romosan is szép épületben. Megújul az újságospavilon is. Néhány új vállalkozás még tanyát verhet a Kossuth téren, a parkolás és az autósforgalom pedig nem lenne kitiltva, de nyilván csillapítást igényel a gyalogosok és turisták, sétálók kedvéért. A tér épületeiben és közvetlenül mellette mintegy ezren laknak, az ő kényelmük is fontos, de ez nem akadálya az alkalmankénti színes kézműves vásároknak, tradicionális piaci sokadalom szervezésének, miként számos nyugat-európai országban látható. A képviselő-testület tíz igen, három tartózkodás és egy nem szavazattal elfogadta az előterjesztést, útjára indulhat a pályázat az európai uniós pénzért. Gerébi Ákos, az MSZP-SZDSZ frakció vezetője sajnálkozását fejezte ki tartózkodó voksáért, de mint mondotta, ő részletesebb és konkrétabb tervet várt volna. Horváthy Lóránt azonban azt hangsúlyozta, ennél részletesebb adatokat nem vehettek bele az egyébként igen alaposan előkészített dokumentációba, sok ajtó nyitva áll még. Mindazonáltal a részletes terv így is legalább 150 oldalra rúg! A városban 400 lakost kérdeztek meg telefonos felmérés keretében a tér jövőjével kapcsolatban, s a www.tata.hu honlapról is letölthető a kérdőív, amelyre szívesen várják a lakossági válaszokat, ötleteket.