A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

December 8-áig igényelhető támogatás panellakások korszerűsítésére

A panellakások felújításához 2009. október 30-áig nyújthatták be pályázatukat a lakóközöségek. s ugyanígy az önkormányzat plusz támogatásáért e megadott határidőig folyamodhattak. Miután a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a pályázat benyújtási határidejét meghosszabbította december 31-éig, az önkormányzat is lehetővé tette újabb pályázatok benyújtását. Michl József polgármester tájékoztatása szerint eddig hét lakóközösség élt a lehetőséggel, remélhetőleg a két hónapos időnyereség hatására többen igénybe veszik a segítséget. Az önkormányzati plusztámogatásért a pályázataikat december 8-áig nyújthatják be a polgármesteri hivatalban a lakóközösségek.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2009. július végén meghirdette az iparosított technológiával készült lakóépületek szén-dioxid kibocsátás csökkentését és energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatását, amely panel-program néven vált ismertté. Pályázat útján támogatandónak minősül a nyílászárók felújítása vagy cseréje, a homlokzatok és födémek hőszigetelése, az épületgépészeti rendszerek korszerűsítés vagy cseréje (fűtés, szellőzés, hővisszanyerős szellőzés, társasház közös villamoshálózata, felvonók korszerűsítése stb.), a megújuló energiafelhasználás alkalmazása, az épületek nyári hővédelmének javítása (de gépi hűtés nem támogatandó!), árnyékoló szerkezetek építése. A támogatás mértéke a bekerülési költség egyharmadáig elszámolható, lakásonként legfeljebb 500 ezer forintig. A fennmaradó összeget a pályázó az önkormányzati támogatásból és az önrészből fedezi.

Tata önkormányzati testülete a 2009. augusztusi rendkívüli ülésen csatlakozott a programhoz támogatóként, a pályázat megjelölt határidejét a minisztériumi határidőhöz igazítva. Szeptember 21-éig hét lakóközösség nyújtotta be kérelmét, a testület eddig 3 millió 812 ezer 500 forintos támogatásról döntött. Több épület kezelője jelezte, hogy rövidnek találták a tervezésre és szervezésre rendelkezésre álló időt, ezért nem éltek a lehetőséggel. Az október 28-iki önkormányzati határozattal Tata városa is befogadja az újabb panelkorszerűsítési pályázatokat december 8-áig, hogy legyen idő a minisztériumi benyújtásig a városi elbírálásra. Az önkormányzat összesen 50 millió forintot különített el a panelprogramra a 2010. évi költségvetés terhére.