A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Előtérben a háttér - restaurátorok kiállítása

Szeptember 25-26-án került megrendezésre a II. Komárom-Esztergom Megyei Napok. A rendezvénysorozat keretében szeptember 26-án a tatai Kuny Domokos Megyei Múzeumban nyílott meg Előtérben a háttér címmel az a tárlat, amely a múzeum restaurátorainak munkáit mutatja be.

 

Rendhagyónak is tekinthető a kiállítás, mivel nem egy történelmi eseményt, vagy művészettörténeti korszakot esetleg néprajzi témát dolgoz fel, hanem arra a fontos múzeumi háttérmunkára és az azt végző szakemberekre reflektál, amely és akik nélkül nem jöhetnének létre a szemet és lelket gyönyörködtető kiállítások. A tárlat anyaguk alapján csoportosítja a tárgyakat és röviden bemutatja a fém, fa, kerámia, textil, illetve papír restaurálásának folyamatát, alapelveit és etikai kereteit.

A kiállítás megnyitóján a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke Dr. Völner Pál beszédében kiemelte, milyen fontos munkát végeznek a restaurátorok, hiszen ők azok, akik kulturális emlékeinknek, értékeinknek visszaadják évszázadokkal ezelőtti fényüket, szépségüket, közszemlére alkalmassá téve a tárgyakat. Elmondta továbbá, hogy a kiállítás felhívja figyelmünket arra, hogy a restaurátorok szakmai továbbképzésének biztosítása, illetve munkakörülményeinek és a műhely technikai berendezéseinek biztosítása, korszerűsítése mindannyiunk érdeke. Dr. Fülöp Éva, a múzeum igazgatója köszöntőjében vázolta a múzeum restaurátori tevékenységének rövid történetét, kiemelte e munkakör fontosságát, illetve elmondta milyen fontosak az olyan jellegű kiállítások, amelyek a múzeum kulisszái mögé vezetik a látogatót. Végezetül megköszönte munkáját mindazoknak, akik részt vettek a kiállítás kivitelezésében.

Fehér Csaba ötletgazda elképzelése alapján a tárlat agyagát a múzeum restaurátorai: Papp Kinga (a kiállítás kurátora), Tóth Katalin, Nausch Emese és Kerti Károly készítették elő. A látványtervet Kaszál József grafikus készítette, aki az instalálásban is oroszlánrészt vállalt. A kiállítás technikai megoldása lehetővé teszi a tárlat vándoroltatását, ezért a múzeum 2010. évi kiállítótervében elsősorban a megye területén, mint vándorkiállítással számol. Forrás: Kuny Domokos Múzeum