A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Az orvosok mögött állnak

Hétköznapi szolgálat az életért

Védőnők, ápolók, takarítók, a születéskor és az utolsó útra induláskor segítők állnak az orvosok mellett, mögött, talán kicsit háttérben is, noha munkájuk nélkülözhetetlen. A tatai Semmelweis napon jutalmazottak között nem feledkeztek meg róluk sem.

 

Nagy szükségük volt a védőnőknek arra a személyes használatú laptopra, amivel az önkormányzat ajándékozta meg őket. Nagyné Szűcs Rózsa elmondta, hogy nem is sejtették, mit fognak kapni, bár titkon azért reménykedtek benne, hogy megkapják a rég áhított számítógépet. „Nagyon-nagyon örülünk neki, hiszen nagymértékben megkönnyíti a munkánkat. Nem kell már hetünknek egy gépen dolgozni és sorba állni.”- mondta Nagyné Szűcs Rózsa.

 

Bartáné Fischer Viktória elmondása szerint rendkívül hasznos dolgot kaptak most, hiszen sok minden van, amit nyilván kell tartani, melyek a következők: - A gyermekek adatai, hogy mit észlelünk családlátogatás során. A havi jelentések a kötelező védőoltásokról és a látogatásokról korcsoportokra lebontva. Mindezt a statisztikai hivatalnak is jelenteni kell e-mailben. Eddig egy gépen dolgoztunk, ki kellett várni, míg mindenki sorra kerül. Így mindenki folyamatosan tud dolgozni, a családokhoz is kivihetjük a gépet és a helyszínen bevihetjük az adatokat – tájékoztatott a védőnő.

 

 

A tatai Jeges Zoltán boncmester autószerelőként kezdte felnőtt életét, ám kiderült, allergiás az olajra. Édesanyja ápolónőként dolgozott, nem állt távol tőle az egészségügy világa. Harminc esztendeje műtőssegédként kezdte a tatabányai kórházban a szakmát, majd amikor a tatai kórházban megüresedett a boncmesteri állás, felkérték, vállalja el. Először félt a feladattól, de kihívásnak találta a felkérést, s tudományos kalandnak a halállal való szembenézést. A patológus orvossal meglelni a halál okát, amely másoknak talán az életét menti meg majd meg, ez a legszebb része ennek a nehéz munkának. Érzelmileg kellő távolságtartásra van szükség a boncoláshoz, az embernek mint teremtmények járó tisztelet mellett a szakmaiság az első szempont. Jeges Zoltán óriási tapasztalatra tett szert az eltelt évtizedek alatt, számos dolgot tud a gyakorlatból, ami az emberi léttel, a test bajaival kapcsolatos. Úgy látja, manapság egyre több és egyre fiatalabb ember hal meg embóliában és szív- és érrendszeri betegségben. Nagyon nehéz a gyermekhalállal szembenézni, s megrázó az is, ha fiatal fekszik a boncasztalon, mondja Jeges Zoltán.

A neszmélyi Verle Ferencné negyven éve dolgozik az egészségügyben, s ezt a hosszú időt két helyen töltötte el! Tíz évig a dunaalmási otthonban, a sérültek mellett tevékenykedett, harminc éve pedig a tatai kórházban tölti a munkaidejét takarítóként. Nehéz munka, s noha nem közvetlenül gyógyít, ő is érintkezik a betegekkel nap mint nap. Kitartása, fáradhatatlansága nem kétséges a mosolygós, szerény, csöndes asszonynak.