A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Szőgyéni életképek Tatán

November 19-én mutatták be a Szőgyén Öröksége Társulás kiadásában nemrégiben megjelent "Fénnyel írott történelem - XX. századi szőgyéni életképek" című reprezentatív, 264 oldalas fotóalbumot. A Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban megrendezett családias hangulatú könyvbemutatót Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester asszony nyitotta meg

A különleges könyvet Tata szlovákiai testvértelepülésének egykori polgármestere, a könyvet kiadó egyesület képviselője ajánlotta a város figyelmébe.
A Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban megrendezett családias hangulatú könyvbemutatót Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester asszony nyitotta meg.
Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a könyvbemutató különleges alkalom Tata és testvérvárosának életében. A kötet a maga nemében igazi szenzáció, hiszen egy kis település lakóinak mindennapi életét kíséri nyomon egy igen mozgalmas évszázadon keresztül, nem kevesebb, mint 634 fotográfia segítségével. Párját ritkító hely- és kortörténeti dokumentumgyűjtemény, amelyre bármely település, helyi közösség méltán lehetne büszke.
Dinga László képviselő méltatásában kifejtette, hogy az emberek ősidők óta próbálták megállítani az időt, a barlangok falára vagy az agyagba karcolva, kőbe-fába vésve, esetleg pergamenre írva, vászonra festve. Azt biztosan állíthatjuk, hogy erre az emberi törekvésre a legsikeresebb módszer a fényképezés feltalálása volt. A fotó, a fénykép, fénnyel írt történelem, így joggal és méltán viseli ezt a címet a Laczkó Gábor szerkesztette fotóalbum. Amikor a XX. század forgószele könnyeket és szenvedést hozva elsodorta a felvidékről, a szülőföldjükről a sok ezer magyar családot - közük szőgyénieket is - közülük sokan Tatán találtak új otthonra. Ha végignézzük a fotóalbumot – ezek az emberek - akár jelképesen is de visszakapják szülőföldjük egy kis darabját - mondta a képviselő.
- A mikor végiglapoztam a könyvet, amely 100 esztendő üzenetét hordozza és mondja el történéseit, akkor eszembe jutott, hogy elődeink üzennek nekünk a tegnapról a mának. De a legújabb fotókon mi is üzenünk a jövőnek. A fényképek ebben a könyvben valamikor valakiknek becsben tartott, féltve őrzött kincsei voltak, átélt események sora kapcsolódott hozzájuk és most közkincsé válhatnak. Köszönet azoknak, akik fáradságos munkával összegyűjtötték,  rendszerezték és  megmentették az utókornak a még fellelhető dokumentumokat, ezzel megalkotva  Szőgyén község családi fotóalbumát.

A fotóalbumban található több mint 600 fénykép közül mindenki talál olyan képet, ami szívét-lelkét megérinti. A Szőgyén Öröksége Társulás kiadásában megjelent album megvásárolható a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban.