A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Evezős vízitúra az Által-éren

Ezen a hétvégén, október 4-én rajtol a 13. Mikoviny Sámuel Emléktúra. Szombaton reggel 08.30 órától várják a sportolni, mozogni vágyókat Tatán a Berta Malomnál. A túra útvonala elsősorban kajakkal, kenuval (de bármilyen vízen fennmaradó eszközzel is teljesíthető). A nevezési díj 1000 forint, amibe egy meleg babgulyás, és egy póló is beletartozik (póló nélkül 600HUF a nevezés). A táv pár óra alatt teljesíthető: Tatától a Duna befolyásig (Neszmély).

Szervezők:
Aloxid Vizisport Egyesület
Zöld Sziget Kör-Oláh András
Révalmási Tutajos Vízisport Egylet-Ercsey  Áron
Tata Barátainak Köre- Dr. Szilas Péter
Tata–Tóvárosi Vízisport Egylet-Domonkos Ágnes

Mikoviny Sámuel korának sokoldalú mérnöke, a bányászati szakoktatás megteremtője, 1700-ban született Ábelfalván, 1750. március 26-án hunyt el Trencsén közelében. Besztercebányán tanult, majd bejárta Európa nyugati és déli országait. 1725-ben hazatért és Pozsonyban vármegyei mérnöki tisztséget vállalt.
A Csallóköz árvízvédelmével foglalkozott. 1735-ben a Selmecbányán felállított bányatisztképző iskola első tanárává nevezték ki, ahol matematikát, mechanikát és hidraulikát oktatott, továbbá a föld- és bányamérési gyakorlatokat vezette. 1747-ben Eszterházy József gróf megbízásából elkészítette a Tatai-tó környékének vízrendezési tervét.
A XVIII. században nyilvánvalóvá vált, hogy a hadseregben és a mezőgazdaságban a fürge, de kistermetű és kisebb húzóerőt képviselő magyar lovakat erősebbekkel kell felváltani. A nagyobb termetű lovaknak azonban több széna kellett. Ezért a birtokosok és vármegyék újabb rétek és kaszálók után néztek. Megbízták hát mérnökeiket, hogy mérjék fel a mocsarakat, és tegyenek javaslatot azok lecsapolására.
A mocsarat, amelybe az ember, kötésig süllyedt, és amelyben a marha eldőlt, Mikoviny az alábbi terv szerint csapolta le:
1. Kiszélesítette és kimélyíttette a tatai tó vizét levezető, már meglévő vízfolyásnak, az Által-érnek a medrét, ami egyben kallómalom hajtására és faúsztatásra is alkalmassá vált.
2. A mocsár vizének lefolyását gátló nagy gátba (a Der grosse Dammba, ebbe a - valószínűleg - római kori úttöltésbe) épült zsilipeket és malmot leromboltatta.
3. Naszálytól indítva a mocsarat kettészelő, a Dunába torkolló lecsapoló csatornát ásatott. Mikovinynek élete kockáztatásával kellett a nagyszabású feladatot elvégeznie, hiszen a munkálatok sok esetben az érintett földterületek tulajdonosainak és munkásainak ellenállásába ütközött, és csak töretlen akaraterejének s fáradhatatlan kitartásának köszönhető, hogy a lecsapolás, 1747 nyarára mégis sikeresen elkészült.
Nevét a Mikoviny ároknak nevezett főcsatorna napjainkig megőrizte, munkássága pedig a mai napig biztosítja Tata és környékének korszerű vízgazdálkodását.