A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

1956 tatai hőseire emlékeztünk

Október 26-án délután folytatódott az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójához kapcsolódó városi megemlékezések sorozata. A forradalom tatai kitörésének évfordulóján, a forradalom és szabadságharc helyi szereplőinek felelősség- és áldozatvállalása előtt tisztelgő hagyományos megemlékezés a járvány miatt idén szűk körben zajlott, és a Baji úti emlékkőnél zárult.

 

Az emlékséta érintette:

-A Kossuth téren a Tatai Református Gimnázium falán dr. Némethi László emléktábláját,

-A Rákóczi utcán dr. Mészáros Gábor emléktábláját,

-A Hősök terén a kommunista diktatúra áldozatainak emléktábláját,

-Az Öreg-tó partján álló 1956-os kopjafát,

-A Kodály téren a Hősök emlékművét,

-Az Ady Endre úton a rendőrség épületén lévő 1956-os emléktáblát és

-A Baji úti emlékkövet.

Az emlékséta Ady Endre úti állomásán Rigó Balázs alpolgármester elmondta: - Tata számára 1956 üzenete mindig ugyanaz: a szabadságért és azokért az értékekért, amelyek ide kapcsolódnak, a hazáért, a nemzeti függetlenségéért minden korban érdemes kiállni, még akkor is, ha ez komoly áldozatokat követel. Azok az emberek, akik akár itt városunkban, akár országosan részt vállaltak az ’56-os eseményekben, ebben a tekintetben mindig példát állítanak elénk, s ezekben az időkben ők adhatnak nekünk erőt ahhoz, hogy áldozatot, akár  személyes lemondást is vállalni tudjunk a közös céljaink eléréséhez. Most is lebeg előttünk egy ilyen cél, az egészségünk és mások egészségének megőrzése, még akkor is, ha ez a részünkről valamiféle lemondással jár. Tata alpolgármestere hozzátette: - Ezeket az üzeneteket kell a szemünk előtt tartanunk, s generációról generációra továbbadva örök időkre megőriznünk. Nagyon fontos, hogy 1956 hőseinek emléke és mindaz, amit véghezvittek ne tudjon elhalványulni, és ne feledkezzünk meg róla, hiszen a jelenben s a jövőben is ez adhat számunkra iránymutatást és erőt.

Mivel a koronavírus-járvány miatt idén az 1956-os megemlékezéseket szűk körben, a koszorúzó szervezetek, intézmények képviselőinek részvételével rendezte meg az önkormányzat, az eseményeket a Tatai Televízió rögzítette, és a következő időszakban műsorára is tűzi. Az október 23-i ünnepséget egy héttel később, 2020. október 30-án 20:15-től láthatják a Tatai Televízióban. 2020. november 4-én szintén 20 óra 15 perctől az 1956-os forradalom és szabadságharc tatai eseményeiről szóló emlékműsort követhetik figyelemmel a csatornán. A MH 25. Klapka György Lövészdandár zenekara hagyományos november 4-ei koncertjét nézők nélkül tartja meg, a hangversenyt a Tatai Televízió 2020. november 5-én 20 óra 15 perctől felvételről közvetíti majd.