A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Közös összefogással nagy sikert aratott a Richter Egészségváros

Szeptember 26-án a Kossuth tér adott otthont idén a negyedik Richter Egészségvárosnak Tatán. A program résztvevői a helyi egészségügyet támogatták, hiszen a tatai gyermek szakrendeléshez szükséges eszközök vásárlására a Richter által felajánlott 3,5 millió forintos adományt, helyszíni vagy online aktivitással lehetett növelni. A nap végére a gyógyszergyár és a tataiak közreműködésének köszönhetően 5 695 700 forint gyűlt össze.

 

Az egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő rendezvénysorozat lehetőséget biztosított arra, hogy ingyen, előzetes időpont egyeztetése nélkül vehessünk részt egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon. A részvétellel ugyanakkor nemcsak a saját egészségükért tehettek a rendezvényre látogatók, hanem a Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézményt is támogathatták, mivel minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért 300 forint értékű adományponttal bővült a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3.500.000 forintos alapadomány, mellyel a gyermek szakrendelés indításához szükséges eszközök vásárlását segítik.

A szervezők több, mint 30 sátorban ingyenes szűrésekkel, egészségügyi tanácsadásokkal és ismeretterjesztő előadásokkal várták a résztvevőket. „Felelős magyar gyógyszergyártóként a Richter Gedeon Nyrt. számára kiemelten fontos a társadalmi szerepvállalás, a magyar egészségügy támogatása. Ennek szellemiségében indítottuk útjára 2009-ben a Richter Egészségvárost, melynek szeptember 26-án Tata volt a 79. állomása. A programsorozat minden alkalommal bizonyítja, hogy hiánypótló szerepe van az egészségtudatosságra nevelésben, és a helyi egészségügyi intézmények támogatásában. Ezt támasztja alá, hogy az eddigi eseményeken összesen közel 190 ezren vettek részt az ingyenes szűréseken, tanácsadásokon, melynek köszönhetően a tatai eseményig  részt vevő 78 egészségügyi intézmény összesen közel 400 millió forint támogatást kapott vállalatunktól” – nyilatkozta Csaba Lajos János, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztály osztályvezető-helyettese.

Michl József, Tata polgármestere az eseménnyel kapcsolatosan elmondta: -  Egészen biztos vagyok abban, hogy komoly ösztönzést jelentett a tataiaknak az, hogy részvételükkel segíthetik a Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézményt, hiszen ők maguk veszik igénybe az intézmény szolgáltatásait, és közös érdekünk, hogy a közösségünk számára magas színvonalú ellátást nyújtson. Ezzel a céllal pedig bárkinek könnyű azonosulnia. Michl József  köszönetet mondott a Richter Gedeon Nyrt.-nek és mindenkinek, aki az Egészségváros szervezésben közreműködött,  mindazoknak, akik személyesen vagy online aktivitással segítették az adománygyűjtést,. Dr. Pálos Lajosnak, a tatai kórház korábbi igazgatójának, aki lelkes kezdeményezője volt a Richter tatai programjának, és Dr. Cseh Tamásnak, a Tatai Egészségügyi Alapellátó igazgatójának, aki a kezdetektől támogatta ezt a lehetőséget. A városvezető hozzátette: - A koronavírus járvány időszakában az előadásokon, szűrővizsgálatokon való részvétel segíthetett elűzni a félelmeinket, és megerősíteni az egészségtudatosságunkat.

A Kossuth téren szeptember utolsó szombatján ingyenesen elérhető volt többek között prosztataszűrés (PSA), csontritkulásszűrés, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, szív- és érrendszeri kockázatokhoz kapcsolódó felmérés, érszűkület-vizsgálat, valamint neuropátia szűrés cukorbetegeknek. Emellett  egészségügyi tanácsadásokkal is várták az érdeklődőket nőgyógyászattal,  (fogamzásgátlás, változókor, kismama-tanácsadás, meddőség, mell-önvizsgálat), memóriazavarokkal, szorongással, depresszióval kapcsolatos kérdésekben, vagy gyógyszerészeti témákban. A gyógytorna sátorban óránként induló foglalkozásokon segítettek a szakemberek. Idén két új elemmel is bővült a szűrések és tanácsadások sora. A 60 év feletti korosztály védelmében indította el Dr. Hegyi Péter vezetésével a PTE Transzlációs Medicina Központja, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet a PROAKTÍV-19 programot. A PROAKTÍV-19 program célja, hogy életmódbeli tanácsok nyomán minimalizálni lehessen a fertőzés egészségkárosító hatását a 60 év feletti korosztály esetében. Ezen kívül külön szűréssel és tanácsadással készültek a szívelégtelenségben szenvedőknek. A Richter a Nőkért sátorban olyan nagy érdeklődésre számot tartó témákkal találkozhattak az ide látogatók, mint az újrakezdés kihívásai, vagy a kiégés elkerülése, Szily Nóra pszichológusnak köszönhetően. Zsiros László Róbert tudománykommunikációs szakember, tréner a magánélet és az otthoni munkavégzés útvesztőiről és kihívásairól tartott előadást. Jaksity Kata, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, kiemelten az egészségtudatosság fontosságáról, a női egészségért való felelősségről, továbbá a női betegségek kezeléséről tartott motivációs előadásokat, érintve a veszteségekből újra talpra állás kérdéskörét is. Katus Attila, aerobik-világbajnok az egészségtudatos táplálkozásról adott hasznos gyakorlati tanácsokat, praktikákat a mindennapokra, Béres Alexandra fitnesz-világbajnok pedig a mozgás világáról mesélt.

Az Agora sátorban a Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézmény szakemberei várták a helyszínre látogatókat. Olyan témákban adtak tanácsokat, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Dr. Cseh Tamás a Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézmény vezetője a helyszínen hangsúlyozta: - Az egészségnek két jelentős alappillére van, az egyik az egészséges életmód, a másik pedig a szűrővizsgálatokon való részvétel. Manapság már nagyon sokféle szűrővizsgálat segíti a prevenciót, ami azért is fontos, mert csak egészségesen tudunk igazán helyt állni az életben, a társadalomban.

Az Egészségváros előadásainak többsége online is követhető volt a Richter Egészségváros-Tata hivatalos Facebook-eseményében és Tata Város Hivatalos Facebook oldalán, így azok is részt vehettek a rendezvényen, akik személyesen nem tudtak kilátogatni a Kossuth térre. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért a Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézménynek, mint a személyes részvétel, ugyanis az online közvetítésekhez fűződő aktivitásokkal (kedvelés, hozzászólás, megosztás) is nőtt a Richter által felajánlott 3.500.000 forintos alapadomány. Minden egyes online aktivitás 1 pontot ért, mely a nap végén pontonként 300 forinttal növelte a támogatás összegét.

A délelőtt fél 10-től 17:00 óráig tartó Egészségváros zárása után Dr. Kozma Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. belföldi marketing- és értékesítési igazgatója úgy fogalmazott: -  A Richter Gedeon Nyrt. számára nagyon fontos az egészségfejlesztés, ezt mutatja az is, hogy a mai volt a 79. Egészségváros rendezvényünk. A tatai programon több, mint 1000 szűrést hajtottak végre a Kossuth téren, nagyon sokan vettek részt az előadásokon, az online térben pedig több, mint 1500 aktivitás történt. Nagyon elégedettek lehetünk, hiszen a mai napon átléptünk egy bűvös határt, és a velünk együttműködő egészségügyi intézményeknek összesen 403 millió forintot adományoztunk.

Az élő, online közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal az érdeklődők összesen 451 800 forintot gyűjtöttek. A helyi összefogásnak, valamint a tataiak kiemelkedő aktivitásának a nap végére meglett az eredménye: a minden egyes tanácsadásért, előadásért és szűrővizsgálatért járó 300 forintnak megfelelő adománypontok jelentősen megemelték az alapadományt. Így a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forint a rendezvény végére 5 695 700 forintra nőtt.

Köszönjük minden tatainak és a térségünkben élőknek, hogy a helyszínen valamint online is részesei voltak az adománygyűjtésnek, és segítették, hogy a Richter Egészségváros Tatán is egy fontos célt támogathasson!