A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Évről évre nő az elszállított lomhulladék mennyisége Tatán

Félidejéhez közeledik az idei, őszi lomtalanítás városunkban. Az eddigi tapasztalatokról Purgel Zoltán alpolgármester és Acsai Zoltán, a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tartott sajtótájékoztatót szeptember 23-án.

Szeptember 7-én kezdődött el a lomtalanítás, a kidobott lomhulladékok elszállítása hat körzetben zajlik, jelenleg a 3-as körzetben dolgoznak a Városgazda munkatársai. Purgel Zoltán alpolgármester a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: - Köszönöm a tataiaknak, hogy a legtöbben időben tették ki a már nem használt tárgyakat az utcákra, így nem volt szemetes a város a lomtalanító autó elhaladása után sem. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is voltak, akik a megengedett 1 köbméternél több hulladékot helyeztek ki. Ennek elkerülése érdekében hasznos információ, hogy telefonon keresztül minden tatai háztartás megrendelheti, és megszervezheti 1 köbméter mennyiségig évente egyszer a nem használt tárgyainak elszállítását. A házhoz menő szolgáltatást az Oroszlányi Környezetgazdálkodási Nonprofit Zrt.-től lehet kérni, a 34/361-411-es telefonszámon. Tata alpolgármestere hozzátette: - A családok által kidobott lom mennyisége az első 2,5 hét után körülbelül másfélszerese a tavalyinak, s ebből az is következik, hogy a lomtalanítás költsége meghaladja a tervezettet, így egészen biztos, hogy a munka költségvetési többletforrást igényel majd.

A lomtalanítás során nem kerül elszállításra az ingatlanok elé kihelyezett veszélyes hulladék (akkumulátor, festék, vegyszer, stb.), elektronikai hulladék (TV, monitor, számítógép, mosógép stb.), autógumi, építési törmelék és zöldhulladék. Az elektronikai hulladék központi gyűjtése október 1-én a Környei úti parkolóban folytatódik 10:00 - től 17:00  óráig. Elektronikai eszközökből csak a megbontatlan, egész készülékeket veszik át.

Acsai Zoltán, a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is tovább nő az elszállítandó lom mennyisége. Ez körzetenként átlagosan 10 tonna többletet jelent, ehhez járul még hozzá az elektronikai és a veszélyes hulladék. A statisztikák azt mutatják, hogy az öt évvel ezelőttihez képest mostanra megduplázódott a tataiak által kihelyezett lomhulladék mennyisége. Tavaly 510 tonna lom valamint közel 60 tonna elektronikai és veszélyes hulladék gyűlt össze, és várhatóan idén ez a szám tovább nő.

Az őszi lomtalanítás a jövő héten a következő helyszíneken folytatódik:

IV. körzet: Május 1. út  – Új út – Komáromi út – Mocsai út – Veres P. u. - József A. u. – Kocsi út – Dadi u. és a rácsatlakozó utcák - Naszályi út - Látó hegy. Időpont: 2020. szeptember 28-tól.  (A lomhulladékot legkésőbb 2020. szeptember 28-án 7 óráig jól látható helyre helyezzék ki.)

V. körzet: Tata Újhegy utcái és a IV. dűlőtől a X. dűlőig – Agostyáni városrész. Időpont: 2020. október 5-től. (A lomhulladékot legkésőbb 2020. október 5-én 7 óráig jól látható helyre helyezzék ki).

A lomtalanítás utolsó hetén az üdülőövezetből szállítják el a hulladékot a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai.