A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tisztújító közgyűlést tartott az Által-ér Szövetség

Tatán a Városházán rendezték az Által-ér Szövetség tisztújító közgyűlését szeptember 18-án.

 

Az Által-ér Szövetség tagságát jelenleg 23 önkormányzat, 11 nonprofit szervezet és 14 gazdasági társaság alkotja, évek óta változatlan formában. A Gerecse Natúrpark megalakításával további 26 partnerszervezettel kerültek munkaszervezeti kapcsolatba, így mára 74 önkormányzati, állami, nonprofit illetve gazdasági szervezettel tartanak kapcsolatot. Az elmúlt öt évben a szövetség főbb tevékenységei között volt az Által-ér vízgyűjtő rehabilitáció második ütemének elősegítése, a Gerecse Natúrpark szervezése, a  Réti 8-as tó rehabilitációja, az értékőrzés valamint az ismeretterjesztés, környezeti nevelés. Komárom-Esztergom Megye ünnepi közgyűlésén 2015-ben adták át a Komárom-Esztergom megyéért díjakat és szakmai díjakat. Utóbbiak egyikét az Által-ér Szövetség kapta. A Komárom-Esztergom Megyéért Szakmai Díj olyan tevékenységek elismerését szimbolizálja, melyek hosszú távon szolgálják a megyét.

Musicz László szakmai igazgató a közgyűlés helyszínén elmondta: - Több, mint 25 éve működik a szövetség, mely folyamatosan ápolja a partnerséget azokkal a szakmai, civil, önkormányzati és egyéb szervezetekkel, akik egyébként is kiváló ötletekkel rendelkeznek, saját pályázatokat adnak be különböző fejlesztésekre, az Által-ér Szövetség pedig mindehhez hozzáadja a natúrparki hátteret, információkat és keretet, ami teljesebbé teszi az elképzeléseiket. Mivel most zárult le egy 5 éves ciklus és eljött a tisztújítás ideje, a következő 5 évre szeretnénk egy megújított programmal felkészülni, hiszen sok a tennivalónk, így a közgyűlésen a következő időszakra vonatkozó tervek első egyeztetése is megtörténik – fogalmazott Musicz László.

Az Által-ér Szövetség 2019-ben végzett tevékenységei között szerepelt a Gerecse Natúrpark fejlesztése, a szervezet a Szalézi Lelkigyakorlatos Ház partnereként járult hozzá a Gerecse Natúrpark bajóti látogatóközpontjának megépítéséhez. Az Interreg Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködés keretében a Gerecse Natúrpark területén 29 helyszínen információs pontot, 20 helyszínen natúrpark kaput és 50 helyszínen natúrpark táblát helyeztek ki. Lábatlanon idén ősszel adják át a Dunamente Ökoturisztikai Látogatóközpontot, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program  támogatásával megvalósuló helyszín kiállítási tematikájának, mondanivalójának kidolgozásában is részt vettek. A Neszmélyi Borút Egyesület gondozásában megvalósuló „Tájban élő ember” projekt számos szállal kapcsolódik az Által-ér Szövetség tevékenységéhez. E fejlesztés révén a borvidék infrastruktúra-fejlesztésén túlmenően mintegy 100 km hosszú mobil applikációs tanösvény jöhet létre a Gerecse Natúrpark tanösvény-hálózatát is erősítve. Emellett fontos szerepet játszottak az Által-ér vízgyűjtő rehabilitáció második ütemének elősegítésében, valamint folytatták ismeretterjesztő, környezeti nevelés és partnerségi programjaikat. Ennek keretében Musicz László szakmai igazgató a Debreceni Egyetem hidrobiológus hallgatóinak mutatta be városunk, a Ramsari Egyezmény végrehajtásával kapcsolatos eredményeit, valamint a Kismosó-patak forrásmedencéjének és medrének megújításához kötődően egy tematikus sétautat alakítottak ki, mely a tatai karsztforrásokról nyújt áttekintést a látogatóknak.

Michl József az Által-ér Szövetség elnöke úgy nyilatkozott: - A szövetség a legnagyobb és az egyik legrégebbi zöld szervezet a megyében, melynek legfontosabb célja az Által-ér vízgyűjtő területe és az Öreg-tó folyamatos rehabilitációja, fejlesztése. Ezt a feladatot a lehetőségeinkhez mérten igyekeztünk eddig is a lehető legjobban elvégezni, s ehhez a munkánkhoz járult hozzá a mögöttünk álló időszak egyik legszebb többletvállalása, a Gerecse Natúrpark létrehozása. A jövőt illetően Michl József elmondta: - Feladatunk az Által-ér mentén lévő tavak, főleg az Öreg-tó teljes megújítása, iszaptalanítása és a vízminőség nagyfokú javítása. Ehhez rengeteg pénz kell, és persze tervek, melyeknek elkészítéséhez a szövetség hozzájárul. Az Öreg-tó vízminőségét folyamatosan mérjük, készítettünk egy szakmai anyagot a tatai tó iszapjának minőségéről is, és ezek felhasználásával tud elkezdődni a tervezés.

A közgyűlés napirendjén szerepelt egy beszámoló a szövetség 2015-2019  között végzett tevékenységéről, a 2019. évi közhasznúsági jelentés és a 2020. évi költségvetés  elfogadása. Az ülésen átadták az Által-ér Völgy Természeti és Kulturális Örökségéért Díjat, melyet Grúber Zoltán, Kecskéd polgármestere vehetett át, a Kecskéd környéki ökoturisztikai fejlesztések mintaszerű kivitelezéséért. Az eseményen újraválasztották az elnököt és a felügyelőbizottságot, az Által-ér Szövetsége elnöke továbbra is Michl József, Tata polgármestere, a szervezet szakmai igazgatója pedig a következő években is Musicz László marad.