A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Megújult a Fenyő-téri emlékoszlop

Július 28-án visszakerült a helyére a Fenyő-téri emlékoszlop, melyen nyomot hagytak az elmúlt évek, ezért megújításra szorult.

 

Az aradi vértanúk tiszteletére minden év október 6-án rendezett városi megemlékezések helyszínén található emlékoszlopot a Szövetség Tatáért Alapítvány kezdeményezésére Cs. Kiss Ernő fafaragó alkotta meg 2013-ban. Elszállításakor Horváthy Lóránt, a körzet önkormányzati képviselője elmondta: - a 13 aradi vértanú portréjával díszített emlékoszlopot 2013. október 6-án avatták fel, és azóta számos repedés keletkezett rajta, a belsejében pedig a víz hagyott nyomokat, így az állapota láthatóan romlott.

A helyreállítási munkákat Smídt Róbert fafaragóművész végezte szőgyéni műhelyében. A repedések mentén a rönk átvágásra került, vagyis a középrész meg lett szakítva majd ezekbe a vágásokba rovar és gombaölő szert juttatott. Száradást követően a vágások, repedések beékelésre kerültek, az ékeléseket pedig összefaragta a meglévő faragott felülettel. Ezt követően az egész felület lecsiszolása és az öreg festékréteg eltávolítása következett, majd mélybázisú alapozást követően háromszori olajos festést kapott az emlékmű. Az oszlop felső részének kialakítása a víz bevezetést elősegíti így ott vastagabb, speciális felületkezelés és a sima felület pléhezése is megtörtént. Smídt Róbert a befogó vasazatok részleges eltüntetését is elvégezte, mivel a vasazat mentén erdei farontó hangyák jutottak be az oszlop közepébe.

A Fenyő-téri emlékoszlop korábbi elszállítását valamint visszahelyezését is a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai végezték.