A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tatán avatták fel az Év kerékpárútja táblát

A KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata idén első alkalommal hirdette meg az Év Kerékpárútja pályázatot, melyen a lakosság által beküldött magyarországi kerékpárutakra lehetett szavazni.

 

A kezdeményezés elsődleges célja a hazai kerékpáros turizmus népszerűsítése volt, ugyanakkor a pályázat a közlekedésbiztonságra és a kerékpáros infrastruktúra fontosságára is felhívta a figyelmet. A program népszerűsítésében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ is szerepet vállalt.

A Közlekedési Kultúra Napja közösségi oldalán folyó szavazás során összesen 5.494 kedvelés érkezett a 11 beküldött kerékpárútra, melyek közül a nyertes az Által-ér völgyi kerékpárút Tatabánya - Tata közötti szakasza lett, több mint 1430 kedveléssel. A szép eredmény kapcsán rendeztek táblaavatást és sajtótájékoztatót városunkban május 29-én. A programban a résztvevők először Tatabányáról Tatára kerékpároztak a nyertes szakaszon, majd felavatták az Év Kerékpárútja táblát az útszakasz tatai indulópontjánál.

Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztatón elmondta: - Az elmúlt időszakban hazánkban nagyon sok kezdeményezés indult el a kerékpározási lehetőségek fejlesztése érdekében. Ezekben a hetekben is számos kerékpárút épül, közülük többet hamarosan átadnak. Révész Máriusz az Által-ér völgyi kerékpárút Tatabánya - Tata közötti szakaszával kapcsolatban hangsúlyozta: - ez egy olyan szakasz, amely nemcsak szép, hanem az itt élők büszkesége is, ezért szerezhette meg a pályázaton a legtöbb szavazatot. Ennek a sikernek köszönhetően nagy médianyilvánosságot kapott a kerékpárút, melyet így a jövőben biztosan még többen, az ország számos pontjáról ideérkezve is kipróbálnak majd - fogalmazott a kormánybiztos.

A 2013 decemberében átadott kerékpárút az érintett három település (Tatabánya, Vértesszőlős és Tata) összefogásával épült meg, a hossza 6,5 km. Létesítésének átfogó célja a régió fejlődésének elősegítése volt, hosszú távú célja pedig a települések közötti gépjármű-forgalom csökkentésével a környezet védelme, és a biztonságos kerékpáros közlekedés biztosítása.

Bencsik János országgyűlési képviselő a táblaavatás helyszínén kiemelte: - Az elmúlt években és az előttünk álló időszakban egy ökoturisztikai paradicsom létesül a Tatai- medencében, melynek egyik legékesebb pontja az Által-ér mentén kialakított kerékpárút. A Tatabánya -Tata közötti szakasz népszerűsége újabb utak megtervezését hozta magával. Így épülhetett meg a kerékpárút Tata és Dunaalmás valamint Majk, Oroszlány és Környe között, Tatabányán azon dolgoznak, hogy a megyeszékhelyen belül újabb szakasz épülhessen, emellett pedig megkezdődött a Tata - Agostyán bicikliút építése és hamarosan elkezdődhet a Tata - Baj közötti szakasz kivitelezése. Ez azt jelenti, hogy két éven belül 30 kilométer hosszúságú, egyben kerekezhető kerékpárút hálózattal fogunk rendelkezni.

Az Által-ér völgyi kerékpárút az elmúlt években sikeresen bizonyított, hiszen átadása óta számos fejlesztés kapcsolódik hozzá, sokan napi közlekedési útvonalként használják, s közkedvelt lett a kerékpáros és a gyalogos turisták körében is.

Michl József, Tata polgármestere a nyertes szakasszal kapcsolatban úgy nyilatkozott: - Nagy köszönet jár az egykori ötletadóknak, Horváthy Lórántnak a kerékpárút építés kezdeményezőjének, a kivitelezőnek és mindenkinek, aki annak idején részt vett a munkában. Jó látni, hogy ezt a szakaszt rengetegen használják és nagy népszerűségnek örvend. A városvezető hozzátette: -  a régió kerékpárút hálózatának további bővülése a közeljövőben kiegészül a Pons Danubii EGTC fejlesztésével, melynek során egy olyan kerékpárkölcsönző rendszert hoznak létre, amely az EGTC tagtelepülései között, emellett pedig Tatán belül is biztosítani fogja a rugalmas biciklikölcsönzés lehetőségét.