A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tanácsok a gyermektáborok megszervezéséhez

A kormány döntött arról, hogy június 16-tól a gyermek és ifjúsági táborok – napközi és ottalvós szervezésben egyaránt – megtarthatóak. Azonban idén a táborok szervezése és működtetése során különös figyelmet kell fordítani az alábbi járványügyi szabályok szigorú betartására.

 

Az egyik legfontosabb szabály, hogy a táborokban csak egészséges gyerekek és személyzet vegyen részt. A részvételhez a szülőnek egy 4 napnál nem régebbi igazolást kell kitöltenie arról, hogy a gyermek egészséges. A táboroztatás előtt a szervezőknek gondoskodniuk kell fertőtlenítő nagytakarításról. A szervezők ügyeljenek arra is, hogy a csoportok egymástól el legyenek különítve. A legfontosabb a higiéniai szabályok betartása mind az ott dolgozók, mind a résztvevők részéről, valamint a védőtávolság betartása a foglalkozások, étkezések során, a közös helyiségek használatakor.

A közös étkezések során kerülni kell a zsúfoltságot, ezért ha van rá mód időben eltolva kisebb csoportokban oldják meg az étkezetést. Ottalvós táborok esetében az ágyak elhelyezésénél is tartsák meg a 1,5 méteres védőtávolságot. A gyakran, mindenki által használt eszközöket rendszeresen fertőtlenítsék. Elsősorban a szabadtéri tevékenységeket, rossz idő esetén zárt térben a kiscsoportos foglalkozásokat javasolják a megfelelő védőtávolság betartásával. Háromszáz fő feletti táborokban kötelező a helyben lévő orvos biztosítása, s ha valaki a táborban betegszik meg, elkülönítőben kell vigyázni rá védőfelszerelésben, és értesíteni kell a tábor orvosát, valamint a szülőket.

(Forrás: nnk.gov.hu, koronavirus.gov.hu)