A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tanácsok a vendéglátóhelyek újranyitásához

A vendéglátóhelyek biztonságos üzemeltetése érdekében a NÉBIH az alábbi ajánlások alkalmazását javasolja.

 

Időpontfoglalás, várakozás:

Törekedni kell a sorban állás elkerülésére. Ennek érdekében átmenetileg azoknál a vendéglátó üzleteknél, ahol erre van lehetőség, és a helyben fogyasztás ezt lehetővé teszi, javasolt az előzetes asztalfoglalás bevezetése. Sorban állás esetén fontos a védőmaszk viselése, ezen túlmenően ügyelni kell a biztonságos távolság (1,5 – 2 m) betartására is.

Kézmosás, fertőtlenítés:

A vendéglátóhely bejáratánál és egyéb frekventált helyeken (pl. vendég illemhely) vírusölő kézfertőtlenítő szert szükséges kihelyezni. A vendég mosdóban fokozottan ügyeljenek a szappan valamint a vírusölő kézfertőtlenítő szer folyamatos utánpótlásáról. A kéztörléshez egyszer használatos papírtörlőt szükséges biztosítani, amelyet használat után a vendégek zárt, bélelt hulladékgyűjtőkbe dobhatnak. A vendéglátóhely hívja fel a figyelmet figyelmeztető táblák kihelyezésével az alapos kézmosás valamint a kézfertőtlenítés fontosságára.

Ételkínálat:

Az új koronavírus-járványhelyzetben továbbra is a biztonságosan hőkezelt ételek étlapon tartása javasolt.

Biztonságos vendéglátás:

A vendéglátóhelyeken kerülendő a svédasztalos rendszer. A járványügyi előírásoknak megfelelően az asztalokat a szabad térben is „szellősen” kell elhelyezni, úgy, hogy az asztalok között legalább 2 méter távolságot kell biztosítani. Kiemelten ajánlott a tisztítható, fertőtleníthető étlapok alkalmazása a nem tisztítható, papíralapú étlapok helyett. A papíralapú étlapok használata biztonságosabbá tehető, ha azt laponként külön műanyag borítóba helyezik, és minden használat után alkoholos fertőtlenítő kendővel áttörlik. Ugyancsak ajánlott, hogy az egyszerre étkezők létszámához viszonyítva csökkentsék a kihelyezett fogyasztói edények, eszközök számát, illetve kerülendő az előre terítés is. Fokozottan ügyelni kell az asztalokon elhelyezett „közhasználatú” eszközök (pl. só- és borsszóró, ecetes üvegek stb.) tisztántartására, fertőtlenítésére. Átmenetileg célszerűbb kis, egyéni – lehetőleg előrecsomagolt – adagok biztosításával kiváltani a használatukat. Az étkezések/fogyasztások közötti időben a kihelyezett eszközök, étlapok, felületek fertőtlenítőszeres tisztítása kiemelten fontos. Önkiszolgáló rendszerben üzemelő vendéglátó üzletek esetében az evőeszközöket, szalvétát előrecsomagolt módon szükséges kihelyezni a fogyasztók részére. Kenyérkosarak tisztítása, a bennük elhelyezett kendők cseréje minden használatot követően indokolt.

Személyzet:

Az ételkészítésben, tálalásban, felszolgálásban résztvevők minimalizálják a kontaktust a fogyasztókkal. A kiszolgáló személyzet számára vírusölő hatású, alkoholos kézfertőtlenítő szert kell biztosítani és annak minél gyakoribb használatát meg kell követelni.

Fizetés:

Továbbra is kerülendő a készpénzzel való fizetés.

Általános higiénia:

A takarítást, fertőtlenítést végző dolgozók védőeszközökkel való ellátása szintén nélkülözhetetlen. Számukra megfelelő, virucid hatású szereket szükséges biztosítani. Az étterem, vendéglátóhely valamennyi helyiségének (ideértve az üzemi és a vendégek által is látogatható helyiségeket, teraszt, kerthelyiséget) szükség szerint, de legalább napi egyszeri, illetve az igénybevételtől függően akár napi több alkalommal elvégzett fertőtlenítőszeres takarítása rendkívül fontos! Fontos a megfelelő tisztító-, fertőtlenítőszerek kiválasztása! A szerek címkéjén minden esetben feltüntetik az alkalmazási területet, a hatásspektrumot, valamint a felhasználási utasítást, az alkalmazandó paraméterekkel együtt. A nem megfelelően megválasztott, vagy nem megfelelően alkalmazott szer álbiztonságot jelent. A vendégek használhatják az épületen belüli szociális helyiséget, azzal, hogy a WC-k száma alapján korlátozni szükséges az egyszerre, egy időben a helyiségben tartózkodók számát, úgy, hogy a 1.5 méter távolság biztosítható legyen. A vendégek részére a szociális helyiségében vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert kell kihelyezni, valamint biztosítani kell a rendszeres fertőtlenítőszeres takarítást.

(Forrás: www.nnk.gov.hu)