A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Fergeteges Farsang a Kenderkével

Február 8-án rendezi meg a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola a 18. Fergeteges Farsang Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversenyt, amely az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Közép-dunántúli régiójának válogatóversenye.

A hat korcsoportban meghirdetett megmérettetésnek a Piarista Rendház ad otthont. A verseny szombaton 10:00 -14:00 óráig tart, majd a versenyzők részt vesznek a 15 óra 30 perckor a Rendházból induló farsangi felvonuláson. Ezzel indul a 16:00 órakor kezdődő Kossuth téri maskarás mulatság. A már 4. alkalommal szervezett rendezvényt a néptánc műhely „Élő hagyomány”  sorozata részeként szervezi meg, melyben látványos és szórakoztató hagyományéltető előadással űzik el a telet a kenderkések. Minden tatai érdeklődőt szeretettel várnak, aki saját jelmezében csatlakozni szeretne az eseményekhez. A természetben a farsang időszakában indul meg az élet. A szokásokban rendszerint megjelenik az elmúlás és születés körforgása. Többnyire ekkor ülték a menyegzőket, s emellett helyt kaptak az álesküvők, a farsangi alakoskodások – vicces, de őszinte szókimondással, sokszor pajzán humorral fűszerezve.

A szólótáncversenyzőket és az érdeklődőket a farsangolás után 17:00 órától már az eredményhirdetés várja, amelyen Cifrabojtár és Csipkés keszkenő díjakat is átadnak, a legjobbak pedig bejutnak a Gyermek Néptáncosok XIV. Országos Szólótánc Versenyére, amelyet júniusban Szarvason rendeznek meg. A díjak átadása után táncházat tartanak a Piarista Rendházban, amely szintén nyitott minden érdeklődő számára.

A tatai, sorban immár 18. szólótáncversenyen a szabadon választott táncok mellett, a palánta korcsoportot leszámítva kötelező táncot is be kell mutatni. Az első-ötödik korcsoportokban a közép-dunántúli régió és annak északra meghosszabbított térségében található táncokból kell választani (bakonyi, mezőföldi, Vág-Garam közi, Zobor-vidéki táncok). Szabadon bármilyen Kárpát-medencei táncot választhatnak, kivéve olyat, amit kötelezőként is előadtak. A megmérettetésen nem koreográfiák versenyeznek, hanem a gyermekek rögtönzött, a választott táncra jellemző motívumkészletéből építkező, stílusos  előadásai. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy improvizálniuk kell a versenyzőknek, akiket Kovács Marci és Bandája kísér.


 

CsatolmányMéret
Kép ikon Fergeteges Farsang - plakát.jpg9.57 MB