A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A német kitelepítésre emlékeztek a tatai múzeumban

A magyarországi németek kitelepítésének emléknapja alkalmából szervezett megemlékezést a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum  január 18-án.

 

A magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja január 19.  1946-ban ezen a napon kezdődött meg a hazánkban élő németek szervezett elűzése, az otthonaikból kényszerrel nyugatra telepítendő első budaörsi lakosokat szállító vonatszerelvény elindításával. A győztes nagyhatalmak a második világháborút lezáró potsdami konferenciájuk végén állapodtak meg arról, hogy a Lengyelországban, Csehországban és hazánkban maradt német lakosságot vagy annak egy részét szervezetten át kell telepíteni Németországba. A kiszállítások 1948-ban értek véget. A Magyarországról a Szovjetunióba elhurcolt 64 ezer emberrel együtt, becslések szerint 225-230  ezer németet telepítettek ki.

A tatai megemlékezésen köszöntőt mondott Waldmann-né Baudentisztl Éva, a KEM Németek Önkormányzatának elnöke, aki az eseménnyel kapcsolatban kiemelte: - Az emlékezés fontos ahhoz, hogy egy biztos jövőt tudjunk építeni, hiszen nem szabad elfelejteni a múltban történteket. Ezeknek a rendezvényeknek az a célja, hogy a történelem eseményei megmaradjanak az emlékezetünkben és tisztelegjünk mindazok előtt, akik a borzalmakat elszenvedték. Emellett az események feldolgozásában is segít, ha felelevenítjük ezeket a cselekményeket. Hálásak vagyunk a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum minden munkatársának a munkájáért, melyet magas színvonalon, lelkiismeretesen végeznek, hiszen azért dolgoznak, hogy a múltat, az örökséget tovább vigyék, s nekik köszönhetően nagyon jó kezekben vannak az emlékeink és a kultúránk is - tette hozzá Waldmann-né Baudentisztl Éva.

A megemlékezésen „Kollektíven” címmel a tatai Talentum Művészeti Szakgimnázium diákjai mutatták be műsorukat. A programban közreműködött a Környei Német Nemzetiségi Dalkör. A múzeumi megemlékezést követően a Kapucinus Templomban rendeztek misét a Magyarországról elhurcolt németekért, és mindazokért, akiket nemzetiségi származásuk miatt jogaiktól megfosztottak.