A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

80 éve alakult meg a Tatai Népfőiskola

A Tatai Népfőiskola megalakulásának 80. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést január 7-én a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság az Erzsébet királyné téren, az egykori Malom Szálló falán lévő emléktáblánál.

 

A Tatai Népfőiskola 1940. január 7-én kezdte meg működését a mai népfőiskola névadója, Magyary Zoltán segítségével. A népfőiskola célja a fiatalok ismereteinek bővítése, szellemi fejlődésük, tájékozottságuk elősegítése volt, amit sikeresen teljesítettek. Az utolsó tanfolyamok már a Hangya Szövetkezet keretei között működtek, ennek köszönhetően önálló épületet is kaptak az Újhegyi út 9. alatt.

Keresztesi József a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság (MZNT) örökös, tiszteletbeli elnöke a megemlékezésen elmondta: - Magyary Zoltán és szakmai csapata szervezte a népfőiskolát, melynek megalakulását egy több éven át tartó és a járásban zajló szociológiai kutatás előzte meg. A kutatás megállapította, hogy számos feladat áll előttük, így ennek nyomán Márkus Jenő református tiszteletes ötlete alapján alakult meg a népfőiskola 1940. január 7-én, az első állami népfőiskolaként.

A Tatai Népfőiskola tanfolyamainak elindítása Benda Kálmán vezetésével zajlott, a népfőiskola 1944-ig működött. Hét tanfolyam szervezésére került sor, de 1944 elején indult egy tanfolyam az iparosok részére is. A programok a dán népfőiskolai gyakorlatnak megfelelően bentlakásosak voltak.  A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 165 fő vett részt a népfőiskola tanfolyamain.

Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke a kerek évforduló kapcsán kiemelte: - az egykori Tatai Népfőiskola alapértékeit az 1995-ös újjáalakulás után is sikerült továbbvinni, hiszen ma is az a cél, hogy a tudást, az ismereteket átadják azoknak, akik nem tudták megszerezni az állami iskolai rendszerben azokat az információkat, melyek saját fejlődésüket, előrelépésüket szolgálják. Emellett fontos az is, hogy a népfőiskolai képzési rendszer vizsga és stresszmentes, amelyben változatos témákkal és különböző területekről érkező lelkes  előadókkal  várják az érdeklődőket. A hasznos ismeretek és a sokszínűség pedig komoly értéket hoznak létre - fogalmazott Borsó Tibor, aki idén ötödik éve vezetője a társaságnak.

A Tatai Népfőiskola nem csupán egy volt a korszak széleskörűen elterjedt népfőiskolái között, hanem kiemelt szerepet töltött be, hiszen az országos hírű szakemberek közreműködése, a piarista tanárok előadásai és a népi írók számos tagjának programjai segítették a népfőiskolások szellemi felkészítését.

Michl József polgármester a jubileumi megemlékezésen elmondta: - Hálásak vagyunk a helyi népfőiskola minden munkatársának, hiszen már a kezdetektől óriási többletet adtak Tata életéhez. A nem iskolai rendszerű képzésekkel és a rendkívül változatos témájú tanfolyamokkal, előadásokkal hiánypótló szerepet töltenek be városunkban és kistérségünkben. A népfőiskola jövőjével kapcsolatban az egyik legfontosabb és legérdekesebb feladat most az lehet, hogy a mai modern technológia által uralt világban megkeressék azokat a témákat, amelyekkel az embereket újra személyes közösségekbe lehet szervezni, és teremtő együttgondolkodásra, tanulásra, új ismeretek megszerzésére lehet ösztönözni – nyilatkozta a városvezető.

Az 1995-ben újjáalakult népfőiskola, mely Magyary Zoltán nevét vette fel, idén több jubileumi rendezvényt is szervez, hiszen 2020-ban ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját, a népfőiskola újsága pedig ebben az évben  lesz 15 éves. A Tatai Népfőiskola kezdeteire emlékező eseményen Borsó Tibor, az MZNT elnöke mondott köszöntőt, Dr. Kancz Csaba a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja Magyary Zoltán a közigazgatásban betöltött szerepéről, Michl József polgármester a népfőiskola és Tata kapcsolatáról, Keresztesi József pedig az egykori népfőiskola örökségéről beszélt az érdeklődőknek.