A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Idén is érvényes a tűzijátékok használatának korlátozása városunkban

Tata Város Önkormányzat Képviselő - testülete tavaly októberben szavazott arról, hogy a pirotechnikai eszközök használatának korlátozásával védjük meg az Öreg-tavon telelő vadludakat, a vízimadarakat ugyanis elriasztják a különböző erős hanghatások. A helyi rendeletnek köszönhetően hosszú évek után először fordulhatott elő, hogy az Öreg-tavon pihenő sokezres madársereg nagyobb része itt maradhatott újév hajnalára is.

 

A 2018-ban elindult civil kezdeményezés nyomán született rendelet értelmében városunkban november 01. és február 28-a között nem lehet használni a 2-es és a 3-as besorolás alá eső pirotechnikai eszközöket. Egyedül Agostyán esik ki a rendelet hatálya alól, hiszen ez a városrész olyan távolságra van az Öreg-tótól, amely a hanghatások tekintetében már nem jelent veszélyt az itt telelő vadludakra.

A hír az elmúlt évben a magyar média érdeklődését is felkeltette, a televíziós híradások mellett több hírportálon is kiemelt helyet kapott. „Tata az első olyan város Magyarországon, ahol természetvédelmi okokból nem megengedett a tűzijáték az év egy bizonyos időszakában, így szilveszterkor sem. Tata neve a hazai természetvédelem szempontjából szinte fogalom, s az önkormányzati rendelettel a település vezetése és a jogkövető, természetkedvelő állampolgárok így hozzájárulnak ahhoz, hogy Tata ezután is a Vadludak Városa maradhasson” – olvashattuk például a National Geographic oldalán.

A példamutató kezdeményezés hatására megszületett helyi rendelet idén is érvényben van, tehát ne feledjük: február 28-ig városunkban tilos használni a 2-es és a 3-as besorolás alá eső pirotechnikai eszközöket! 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék a nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel járó termék, pl: a tortagyertya, recsegő lepke, durranó borsó-ezeket nyugodtan használhatjuk. 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó termék, amelyet a szabadban lévő behatárolt területen való használatra szántak, pl: a római gyertya, röppentyű, tűzforgó, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, vulkán.  3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék pedig az a közepes kockázattal járó termék, amelyet a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szántak, és amely zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre pl: a magas hatóanyag tartalmú rakéták.

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk a környezetünkre, és 2019 szilveszterén is ünnepeljünk felelősséggel!