A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Törékeny vágyakról mesélnek a Hüttl porcelánok a tatai múzeumban

A Kuny Domokos Múzeumban december 17-én nyitották meg az Óbudai Múzeum “Törékeny vágyak – Porcelánok a királyi asztaltól a panel-vitrinig. Hüttl Tivadar gyára és az Aquincum Porcelángyár” című vándorkiállítását.

 

A porcelánok alapos előkészület után kerültek a megvilágított tárlókban. A gyűjtemény november utolsó napjaiban érkezett meg Tatára, a tárgyakat külön erre a célra épített ládákban helyezték el, majd az eredeti Hüttl kiállítás minden vizuális elemét újraépítve az Óbudai Múzeum szakmai közösségének koordinálása mellett kelt életre a tárlat a vár falai között.

A nagyhírű hazai porcelángyárak (Zsolnay, Herendi, Hollóházi) mellett kevésbé ismert, hogy Óbudán is létezett porcelángyár. Hüttl Tivadar, kibővítve az édesapja által 1854-ben alapított kereskedést, először egy porcelánfestő üzemet hozott létre, termékeinek kiváló minőségével elnyerve a „császári és királyi udvari szállító” címet. 1903-ban a Jász utcában, majd 1906-ban Óbudán gyárat is alapított, amely az 1951-es államosítást követően Aquincum Porcelángyárként működött tovább. Az évtizedek során az óbudai porcelánok meghódították I. Ferenc József királyi asztalát, emelték a nemesi és nagypolgári lakások eleganciáját, az 1950-es évektől pedig eljutottak a társadalom legszélesebb rétegeinek otthonaiba. Időközben a termékkínálat is bővült: a Hüttl étkészletektől, asztali szervizektől az aquincumi figurális porcelánokig, vitrintárgyakig. A kiállítás bemutatja az Aquincum Porcelángyár neves iparművész-tervezőit és különleges alkotásaikat, valamint a gyár egykori dolgozóinak személyes élményeit és az általuk készített, egyedi történettel bíró tárgyakat.

Dr. Schmidtmayer Richárd a Kuny Domokos Múzeum igazgatója a kiállítás megnyitóján úgy nyilatkozott: - Így karácsony előtt az egyedi értékekkel bíró tárgyak megjelenése különösen fontos a tatai múzeumnak, hiszen ezzel is hozzájárulnak az ünnep hangulatához. Emellett azért is nagy öröm ez a kiállítás, mert idén ünnepeltük a tatai Farkasházi Fischer Mór születésének 220. évfordulóját, a múzeum névadója, Kuny Domokos pedig fajanszmanufaktúrát működtetett itt egykor, az Esterházyak biztatására.

Az Óbudai Múzeumnak ez az első vándorkiállítása, melynek első állomásául Tatát választották. Benyóné dr. Mojzsis Dóra és Polgár Mónika az Óbudai Múzeum szakmai munkatársai, a vándorkiállítás kurátorai elmondták: - a két intézmény jó kapcsolatot ápol egymással, s korábban már láttak itt egy másik vándorkiállítást, amelynek felidézése után döntöttek úgy, hogy Tata elsőként adhat otthont vidéken a tárlatnak.

A kiállítás célja, hogy visszaemelje a Hüttl, a későbbi Aquincum Porcelángyárat a nagy porcelángyárak mellé, és termékeit megismertesse a nagyközönséggel. Az új tárlat sokoldalúan mutatja be a két gyár történetét, betekintést enged a látogatóknak a porcelánkészítés technológiájába, újításaiba, kísérleteibe. A helyszínen megismerhetjük a termékpaletta változatosságát, kezdve a királyi, nemesi, családi, kávéházi, szállodai szervizektől a panelházak vitrinjeiben megtalálható, mindenki számára ismerős nippekig.

A kiállításon Michl József polgármester mondott köszöntőt, dr. Hüttl Antónia, a gyáralapító Hüttl Tivadar dédunokája pedig a család életéből elevenített fel történeteket. Az idei esztendő utolsó tárlatát a Tatai Vár első emeleti időszaki kiállítótereiben láthatják az érdeklődők 2020. június 7-ig. A kiállításhoz exkluzív katalógus is készült, mely a helyszínen megvásárolható.