A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Köszönet a segítőknek!

Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. a Szociális Munka Napja alkalmából rendezett ünnepséget november 11-én a Piarista Rendházban, ahol városunk szociális területen dolgozó szakembereit köszöntötték.

 

Az Országgyűlés 2016-ban döntött arról, hogy november 12-ét, a Szociális Munka Napját munkaszüneti nappá nyilvánítja. Ezzel is szeretnék ráirányítani a figyelmet azokra a szakemberekre, akik az év minden napján segítik, gondozzák a rászorulókat a szociális, a gyermekjóléti és a gyermekvédelmi szolgálatokban dolgozva.

Michl József polgármester a Piarista Rendházban elmondta: - A város életében meghatározó helyet foglal el az a munka, amit azokért teszünk akik valamilyen okból olyan élethelyzetbe kerültek, melyben mások segítségére szorulnak. Illő és méltó, hogy minden évben külön is megemlékezzünk azokról, akik Tatán és a kistérségben a szociális munka területén dolgoznak. Ez az alkalom felhívás is egyben, hogy figyeljünk rájuk, s bár legtöbbször a háttérben, csendben és szinte észrevétlenül végzik a munkájukat, mégis azért fáradoznak, hogy támogatást, megoldást nyújtsanak - fogalmazott Michl József.

Tatán több mint százan dolgoznak ezen a területen a Tatai Kistérségi Időskorúak Otthonában, a Szociális Alapellátó Intézményben, emellett városunkhoz kapcsolódóan a Vakok Állami Intézete tatai telephelyén és számos önkéntes közösségben, például a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt helyi szervezeteiben vagy a Tatai Karitász Csoportban. Ugyancsak ehhez a területhez kapcsolódnak részben a bölcsődék és a gyógypedagógiai szakemberek - nyilatkozta a polgármester, aki köszönetet mondott az intézményekben és civil szervezetekben dolgozóknak, valamint  az önkénteseknek a segítségért. Jó lenne, ha ennek a munkának az értékét az ifjúság is megtapasztalná, s az iskolai közösségi szolgálat során minél többen megismernék a szociális területen dolgozók mindennapjait, feladatait, a valóságos emberi nehézségeket, melyek természetes velejárói az életnek – nyilatkozta Michl József.

Az eseményen az intézményvezetők javaslatára külön köszöntötték azokat a szakembereket, akik odaadó munkájukkal sokat tettek a közösségért, a rászorulókért, az elesettekért. Michl József polgármestertől elismerést vehetett át:

-Debreczenyi Károly István mentálhigiénés szakember, terapeuta, aki a Szélkút utcai szociális bérlakásokban élők illetve a közfoglalkoztatottak lelki gondozását végezte a kormányhivatal munkatársaként, s most nyugdíjba vonul. 

-Horváthné Szabó Diána a Szociális Alapellátó Intézmény munkatársa, aki 2015 óta dolgozik lelkesen a segítő szakmában. Dunaalmáson és Neszmélyen segít a családoknak, egyedül maradt idős embereknek.

-Gulyásné Lőkös Krisztina az Időskorúak Otthonának dolgozója, általános ápoló és asszisztens, szociális gondozó, szervező. Az otthon Kocsi utcai - jórészt súlyos demens gondozottakat ellátó - telephelyének részlegvezető főnővére.

-Péntekné Papp Aranka az Időskorúak Otthonának dolgozója, szakmai tudása mindig naprakész, a részlegvezető távolléte idején vezető ápolóként is megállja a helyét.

-Szabó Andrea, aki 2018 nyarától dolgozik az Idősek Klubjában. Nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik az idősek napirendjét, testi-lelki változásait illetően, s épp ezért tudja, mire van szükségük.

A rendezvényen szintén elismerésben részesült:

-Szilágyi Andrea a Vakok Állami Intézete tatai telephelyének dolgozója, aki szabadidő-szervezőként látja el feladatait a mindennapokban.

-Gregorné Toman Edit a Vakok Állami Intézete tatai telephelyének ápolója.

-Séráné Kovács Gizella, aki a Magyar Vöröskereszt tatai csoportjában tevékenykedik.  

-Borsodi Tamásné Piroska, aki 1994 óta szabadidejében segíti a Magyar Vöröskereszt kötelékében a szociális gondok enyhítését városunkban.

-Kugyelka János, aki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tatai csoportjában már 25 éve tevékenykedik, városszerte szállítja az ebédet.

-Visnyovszki Vendel ugyancsak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tatai csoportjának aktív tagja, aki már 10 éve az étel kihordásban és a raktározásban nyújt pótolhatatlan segítséget.

-Szarka Attila Zsoltné, aki a máltai játszókert közösségéért végez áldozatos munkát.

-Dr. Lakatos Péterné a Katolikus Karitász tatai vezetője, és

-Tóth Lajosné, ugyancsak a Katolikus Karitász tatai csoportjának tagja.

Gratulálunk az elismerésekhez, köszönjük a szociális dolgozók elkötelezett, áldozatos munkáját!

A rendezvényen közreműködött Jenei Márta. A helyszínen a JMP Zenekar adott köszöntő koncertet a Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központ gondozásában.