A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A Városi Nyugdíjas Klub tagjai Pozsony felfedezésére indultak

Magyar emlékek nyomába eredtünk hajdani koronázó városunkban Pozsonyban, ahol tizenegy magyar uralkodót és nyolc királyi hitvest koronáztak meg.

Az autóbuszból láthattuk az elnöki palotát, mely a gödöllői Grassalkovich-kastély mása. Mindkét kastély építésze Mayerhofer András. Elsőként a ma már barokk külsejű Ferences templomba tértünk be. Gyönyörű a barokk főoltár és a rokokó szószék is. Az itt szolgáló magyar atya kinyittatta nekünk az egyébként zárva tartott, Közép-Európában egyedülálló gótikus kápolnát. Ezt követően betértünk a Gyümölcsoltó-Boldogasszony templomba. A sétát folytatva megtekintettük a pompásan felújított belváros elegáns főúri palotáit, a Vigadó és a Nemzeti Színház épületét, homlokzatán a drámaírók szobraival. Számos köztéri szoborral találkoztunk, mint a Kandi (csatorna töltelék), a Schöne Nazi, a Paparazzi és a Napóleon katonájának szobra. Ezek az alkotások mára a korzó szimbólumai lettek. 

Megtekintettük a Szent Márton-dómot, mely a tornyán álló nyolc mázsás Szent- koronával a város büszkesége. A világhírű Szent Márton lovas szobrot Donner Ráfael alkotta. A főalak, magyar huszár egyenruhában gróf Esterházy Imre hercegprímás arcvonásait viseli. A térdeplő koldusban Donner önarcképét fedezhetjük fel. A Székesegyház kriptájában nyugszik Pálffy gróf családja mellett a magyar nyelv nagy mestere,  az egyetemalapító Pázmány Péter hercegprímás. Sétánk során láthattuk a Szent Imre Kollégiumot, amelyet Pázmány alapított és ma is a kispapok otthona. Az udvarban álló Árpád -házi Szent Erzsébet-szobor különlegessége, hogy az alkotó a királylány kötényébe nem kenyeret vagy rózsát helyezett, hanem gyümölcsöt. A Szent Mihály-kapu utcában a gótikus Klarissza-templomot és a hajdani Pozsonyi-országgyűlés alsóházának palotáját láthattuk. A Prímás-palota, az építtető gróf Batthyányi- hercegprímás címerével a homlokzatán, egykor az országgyűlés felsőházának adott helyet. A török időkben, Nagyszombatban és Pozsonyban volt az esztergomi hercegprímás székhelye. Az Óváros téren a Roland szökőkút igazi látványosság. A kút I. Miksa császár anyagi hozzájárulásával víztározónak épült, mivel koronázása idején nagy tűzvész ütött ki a városban. Az Óváros legszebb polgári épülete az Óváros-háza. A város büszkeségének számító műemlékben a Várostörténeti Múzeum kiállításait láthattuk, a toronyból a városra nyíló felejthetetlen panorámában gyönyörködhettünk. Az épületen megtalálható a gótika, a reneszánsz és a barokk kéznyoma. Több épület összeillesztésével alakították ki mai formájára. Az emeleti, korhűen helyreállított dísztermekben rengeteg magyar vonatkozású emlékkel találkoztunk. Gazdagon berendezett termeiben egykori bútorok, oklevelek és a polgármesteri iroda is látható. A céhek jelvényei, zászlói, céhládái az elmúlt évszázadok lenyomatát őrzik. Itt található a város szülöttjének, Fadrusz Jánosnak Mária Terézia lovas szobor makettje. Az eredetileg a koronázási dombon álló carrarai fehér márványból alkotott szobrot 1919-ben a cseh légionáriusok felrobbantották. A tárgyi emlékek mellett fényképek, korabeli utca névtáblák idézik fel a város múltját. A gótikus Szent László-kápolna falain XV. századi freskók láthatóak, melyen Krisztus keresztútjának jelenetei, illetve Szent László királyunk arcképe jelenik meg. Az épület több termét reneszánsz stílusú dekorációk és barokk kori freskók díszítik. Megcsodáltuk a Duna fölé emelkedő, gyönyörű fehér színben pompázó jellegzetes felfordított asztal formájú négy saroktornyos várat. Egy időben itt őrizték a Szent Koronát. A vár előtti teraszról fantasztikus kilátás nyílik az óvárosra, a Dunára és a város modernebb Dunán túli részére. A tartalmas programot követően kicsit elfáradva, élményekben gazdagon, indultunk haza.                                                                                                                       

Kun Imre klubelnök

(Fotók: Városi Nyugdíjas Klub)