A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Átadták az NHK új gyártócsarnokát a Tatai Ipari Parkban

A Tatai Ipari Parkban október 30-án adták át a japán NHK Spring Hungary Kft. második gyártócsarnokát. A 26 milliárd forintos beruházás nyomán háromszorosára bővült a gyár területe.

 

A rugógyártó üzem tatai fejlesztése 2015 októberében kezdődött, amikor hivatalos ünnepségen emelték helyére az épülő gyár egyik födémgerendáját. Ezt megelőzően már évekkel korábban tervezték a beruházást, amellyel egy magas szintű technológia érkezett városunkba 8 hektárnyi területen. A japán autóipari beszállító cég első európai termelési központját 2016 szeptemberében adták át a Tatai Ipari Parkban.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az új gyártócsarnok átadásán elmondta: - Magyarország vonzó befektetési célpont a világ számos táján, és évente százas nagyságrendben fogad be hasonló méretű beruházásokat, de ilyen hatékonyan kevesekkel tudnak együttműködni, mint az NHK-val. A japán gazdaságnak olyan szereplői telepedtek le hazánkban az elmúlt évtizedekben, amelyek mind világszínvonalat képviselnek, és egy olyan vállalkozási kultúrát honosítanak meg nálunk, amely korábban nem volt ismert és elérhető.

A tatai gyárban 2017-ben indult el a tömeggyártás, s bár azóta rövid idő telt el, mára mégis szükségessé vált a kapacitásbővítés. Takashi Kayamoto az anyavállalat elnök vezérigazgatója az ünnepélyes átadáson hangsúlyozta: - Több ország is szóba került amikor az európai beruházást tervezték, s végül azért döntöttek városunk mellett, mert Tatán nagyon kedves és befogadó embereket találtak. Az elnök vezérigazgató beszédében külön köszönetet mondott Michl József polgármesternek, amiért a városvezető már a kezdetektől szenvedélyesen támogatta az NHK helyi fejlesztését.

Bencsik János országgyűlési képviselő a megnyitón köszöntőjében úgy fogalmazott: - az, hogy egy fa jól érzi magát ott ahol elültették arról ismerszik meg, hogy mekkora lombkoronát növeszt. A nagy lomborona alapvető feltételei az erős gyökerek, és örömmel állapíthatjuk meg, hogy az NHK Spring egyre erőteljesebb gyökérzetet ereszt Magyarországon és azon belül Tatán. Azt kívánjuk, hogy az elkövetkezendő években is ilyen növekedési dinamizmust  érjenek el, amit az egész térség értékelhet majd. Ez munkahelyeket, jó adófizetőt és Tata számára is töretlen fejlődést jelent.

Az első ütemben korábban felépült 12 ezer négyzetméteres csarnok mellé az NHK most egy 24 ezer négyzetméteres üzemet épített. A jelenleg 260 fős dolgozói létszám a teljes kapacitás elérésekor 100 fővel bővül majd.

Michl József polgármester a fejlesztéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott: - nagy ritkaságnak számít az, hogy egy gyár, megtelepedését követően ilyen rövid idő alatt már a második csarnokát építi, sőt tervezi egy harmadik létrehozását is. Az a cél amit az NHK kitűzött maga elé, hogy Európa legnagyobb rugógyárát Tatán építi fel, megvalósulni látszik. Ez pedig az NHK csapata valamint a tatai és itt dolgozó magyar munkatársak sikere. Michl József hozzátette: - Szép bizonyítéka ez a gyár annak, hogy volt értelme a Tatai Déli Ipari Parkot létrehozni, köszönet ezért az ipari parkot fejlesztő Barina Kft.-nek is.

A japán NHK Spring 1939 óta van jelen a piacon, alkalmazottainak száma meghaladja a 20 ezer főt. Termékeik között megtalálhatóak az autóipari rugók, a vasúti alkatrészek, a beléptető rendszerek, a parkolóházak rendszerei és számítástechnikai alkatrészek is.