A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

„Itt élned, halnod kell!”

Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. szervezésében rendeztek ünnepi megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából október 23-án.

 

Az állami ünnep napján a tatai megemlékezés és koszorúzás helyszíne a tóvárosi körforgalomnál álló 1956-os emlékmű volt, ahol ünnepi beszédet mondott Bencsik János országgyűlési képviselő és Michl József polgármester.

Bencsik János országgyűlési képviselő felelevenítve személyes családi emlékeit is, a helyszínen elmondta: - A mi szüleink és nagyszüleink voltak azok, akik ha kellett, akkor összeszorított szájjal, de nyitott szívvel élve életüket gondoskodtak arról, hogy felnevelkedhessünk, s ők voltak azok, akik megtanítottak bennünket a tisztességre, az igazságra. Ők voltak azok, akik az árulók, a verőlegények fölött pálcát nem kívántak törni, ők voltak azok, akik 1990 után is elviselték mindazoknak a jelenlétét, nézését, akik 20-30 esztendővel korábban ütlegelték, mindenükből kiforgatták őket, és beleültek abba, amit mások megteremtettek. Bencsik János a fiatalokhoz intézve szavait hozzátette: - tudnotok kell, a csendes tömegek néppé szerveződése azzal kezdődik, hogy a hallgatag tömeg megelégeli azt, hogy a hátukon vágják a fát, megalázzák őket, pedig semmi mást nem tesznek, mint igyekeznek tisztességgel élni az életüket, gondoskodni a sajátjaikról, sőt értéket teremtve még azokról is gondoskodnak, akik ezt képtelenek vagy nem is akarják magukért megtenni. Őrizzétek meg azt az álmot, felszabadultságot és félelemnélküliséget, amit itt az ünnepi műsorban mutattatok, és tudjátok azt, hogy a felszabadultság erőt ad, de mindig felelősséggel is társul. Annak a felelősségével, hogy jó életetek legyen. Az életetek pedig attól lesz jó, ha meritek élni szabadon, egymással együttműködve, békében. Kívánom, hogy Tata legyen mindig ennek a békés építkezésnek a szigete, ahol jó élni, jó gyermeket vállalni, családot alapítani, saját örömünkre hasznos tevékenységet végezni és baráti közösségekben tölteni az időt egy szép őszi délelőttön, amikor a városnak és a nemzetnek is ünnepe van- zárta gondolatait az országgyűlési képviselő.

„Nemzeti ünnepeink közül március 15-én és október 23-án is olyan magyar történelmi eseményre emlékezünk, amikor a magyar nép, a nemzetet alkotó magyar emberek elégelték meg azt az elnyomó rendszert, amely életüket személyesen is megnyomorította” – kezdte ünnepi beszédét a helyszínen Michl József. Tata polgármestere elmondta: - Mindkét szabadságharcban azért harcoltak eleink, hogy az egyéni szabadságuk mellett a közösség, a nemzet önállósága, döntésszabadsága is megvalósulhasson. Mindkét küzdelmünk  látszólag elbukott, de mégis olyan változásokat hozott, amelyek lehetőséget adtak egy részleges, vagy később egy teljesebb döntésszabadságra. A szabad döntés lehetőségének eszménye minden ember és kiteljesedett közössége, a nemzet vágyott életcélja. A szabadság nem önmagában érték, hanem az érték megteremtésének lehetősége, előszobája. A jó melletti szabad döntés, a jó megvalósításának szabad felvállalása, és az istentelen és embertelen világgal szembeni szabad szembenállás büntetlen lehetősége. Ezért is folyamatos harc a szabadságharc és a szabad döntés megvédése, mert soha nem lesz olyan e világ, amelyik nem akarja a legtöbbször álságos és hamis módon erőszakkal befolyásolni a másik gondolkodását, életét. Michl József 1956 tatai hőseire emlékezve kiemelte: - „Itt élned, halnod kell!” címmel adtuk ki három évvel ezelőtt a hatvanéves évfordulóra a tatai ’56-os eseményekről szóló történelmi dokumentumokat és visszaemlékezéseket. Nem lehet elégszer magunk elé idézni azokat a napokat, s a következő éveket sem. Köszönet minden tatai családnak, akik fontosnak tartják ma is, hogy gyermekeik, unokáik  a lehető legpontosabb képet hordozzák magukban a tatai szabadságharcunk üzenetéről, eseményeiről és hőseiről. Köszönet azoknak a pedagógusoknak is, akik szintén gondoskodnak a történelem vagy a „Tata tantárgy” tanítása során ifjúságunk tiszta értékismeretéről. A tatai 1956 arról győzhet meg bennünket, hogy az erőszakmentes építkezés híveiként egy olyan várost szerveztek meg szabadságharcos elődeink, amelyik ellen akart állni minden külső nyomásnak, és maga akarta berendezni életét. A tatai szabadságharc leírásából, elődeink vérrel megvívott küzdelméből bátran meríthetünk erőt, hiszen az itt élő családok ősei mutattak nekünk ma élőknek példát hitből, elszántságból, akaratból, önfeláldozásból és közösségmentésből, valamint nemzet és városépítésből egyaránt - fogalmazott a polgármester.

A megemlékezésen közreműködött Jenei Márta, Kelemen Anna diákpolgármester, a Menner Bernát Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekara Belső Máté vezetésével, és a Vaszary János Általános Iskola diákjai.

Tata Város Önkormányzata a forradalom tatai kitörésének évfordulóján október 26-án, szombaton 15:00 órától „Harangszavú szabadság” címmel szervezi meg a  forradalom és szabadságharc tatai szereplőinek felelősség- és áldozatvállalása előtt tisztelgő hagyományos ünnepi felvonulását, mely a következő emlékhelyeket ejti útba:

-Kossuth tér, Tatai Református Gimnázium – dr. Némethi László emléktáblája,

-Rákóczi utca – dr. Mészáros Gábor emléktáblája,

-Hősök tere – a kommunista diktatúra áldozatainak emléktáblája,

-Tópart – 1956-os kopjafa,

-Kodály tér – Hősök emlékműve,

-Ady Endre utca, rendőrség – 1956-os emléktábla,

-Baji út – 1956-os emlékkő.

A felvonulás utolsó állomása Baj, az egykori laktanya előtti emlékkő lesz, ahol ünnepi beszédet mond Wittner Mária szabadságharcos. A rendőrségtől az egykori baji laktanyáig autóbusz szállítja a résztvevőket, a menethez az útvonal bármely pontján lehet csatlakozni.

A rendezvénysorozat zárásaként a nemzeti gyásznapon, november 4-én hétfőn 18:00 órakor a volt Piarista Rendház dísztermében a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara ad hangversenyt Balázs Attila őrnagy vezetésével. Megemlékezéseinkre szeretettel hívjuk és várjuk a tataiakat!