A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Megújul a tatai Harangláb zsindelyfedése

Az Örökségvédelmi Hivatallal folytatott egyeztetést követően múlt héten megkezdődött a Harangláb zsindelyfedésének felújítása.

A Harangláb 1763-ban épült, Fellner Jakab és Éder József ácsmester munkája  ma is eredeti helyén, az Országgyűlés téren áll. Városunk egyik szimbólumának jellegzetessége, hogy faszerkezete vasszögek felhasználása nélkül készült el. A most zajló felújítás kapcsán Michl József polgármester elmondta: - Tata a vizek, a sport és a fesztiválok mellett a műemlékek városa is. A régi utcáinkon számos műemléki épület sorakozik, melyek komoly feladatot adnak a tulajdonosoknak, a magánszemélyeknek és az önkormányzatnak egyaránt. Az önkormányzati tulajdonú műemléki épületek karbantartását, felújítását folyamatos ütemezéssel végzik, ha van rá mód, akkor pályázati pénzből, vagy saját költségvetésből. Michl József hozzátette: - Nagy öröm, hogy a Haranglábhoz is eljutottak, a felújításhoz pedig egy komoly tapasztalattal rendelkező kézműves mestert találtak. A Harangláb Tata egyik kiemelt jelképévé vált, s négy égtáj felé mutató óráival az időnek azt a minden irányba való haladását jelzi, amellyel szemben egyetlen gyógyír van, az örök élet – fogalmazott a városvezető.

A helyszínen a fa zsindelyfedés cseréjét Ócsai Sándor végzi, aki korábban a Szent Kereszt és a Református Templom toronysüvegének felújítását is végezte, most kézzel hasított zsindelyekkel készíti el a Harangláb új tetőfedését.