A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Két új intelligens elektromos töltőállomás kezdte meg működését Tatán

Két új intelligens kommunikációra alkalmas elektromos autó töltőállomást építettek ki városunkban. A töltőállomások okos rendszer- háttérrel működnek, egy mobilalkalmazás segítségével nem csupán energiát adnak, hanem számos egyéb szolgáltatást is nyújtanak. A Fürdő utca elején található töltőoszlopnál október 8-án rendeztek sajtótájékoztatót.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a „Jedlik Ányos Terv – Elektromos töltőállomás alprogram helyi önkormányzatok részére” tárgyú pályázati felhívására Tata Város Önkormányzata GZR-T-Ö -2016-0074 azonosító számon, „E-töltők kiépítése Tatán” címmel nyújtott be pályázatot, mely  4.952.000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A nyertes pályázat nyomán városunkban két helyszínen, két-két töltési lehetőséggel létesült új töltőállomás, az Alkotmány utcán valamint a Fürdő utca elején.

A fejlesztés során „A” típusú (normál) töltőberendezéseket építettek ki, melyek az alábbi funkciókkal rendelkeznek:

-2 x 22 kW teljesítmény (azaz két 22 kW-os töltést tud kiszolgálni egyszerre);

-töltőoszloponként 2 db „Type 2” csatlakozási lehetőség, melyből az egyik lehet kábeles;

-a töltők intelligens hálózati csatlakozásra és intelligens kommunikációra alkalmasak valós idejű, kétirányú kommunikációval, legalább 99,5%-os rendelkezésre állással (a vételezett energiamennyiségre, az ügyfél azonosításra, foglaltságra vonatkozó információk kijelzésével és folyamatos adattovábbítása céljából), online, azaz például GSM modul segítségével;

-OCPP 1.5 protokoll (OCPP 2.0 upgrade lehetőségét megteremtve);

-egyértelmű ügyfél-azonosítás;

-a működés biztonságát garantáló bevizsgálással rendelkeznek (pl. TÜV tanúsítvány) és a kültéri elektromos berendezésekre vonatkozó előírásoknak megfelelnek (IEC 61439:2011);

-a felhasználó azonosítását az elérhető legjobb, és legszélesebb körben alkalmazható technológia alapján biztosítják;

-biztosítható a központi IT infrastruktúrára kapcsolódás – monitorozás és vezérlés, ügyfeleknek elérhető mobiltelefon applikáció, amelyen keresztül külön regisztráció nélküli bankkártyás fizetés lehetséges.

Pálfy Barnabás az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. e-mobilitás portfólió menedzsere a tatai sajtótájékoztatón elmondta: - a két új töltő azért különleges, mert az energiaátadáson túl teljes körű szolgáltatást is nyújt. Ez azt jelenti, hogy egy angol-magyar nyelvű call center áll a fogyasztók rendelkezésére, amely a nap 24 órájában bármikor hívható, emellett pedig helyszíni kiszállást is biztosítanak probléma esetén. A szolgáltatás segítségével előre informálódhatunk arról, hogy a töltő foglalt-e, így időben tervezhető a használata. Mivel célállomás töltőkről van szó, ezért a Tatára érkező vendégek, turisták számára is hasznos lehet, hiszen autójukat az állomáson újratölthetik amíg kirándulnak, sétálnak vagy programokon vesznek részt a városban, s közben nyomon követhetik a töltés állapotát. A töltés ingyenes, egy telefonos applikáció segítségével lehet elindítani, amely regisztrációval működik. Az alkalmazás eCharge+ néven található meg.

Tatán több helyszínen is rendelkezésre állnak elektromos töltőállomások:

-Az NKM félúton a győri és budaörsi Mobiliti töltők között kínál éjjel-nappal töltési lehetőséget. A helyszín az M1-es autópálya 67-es lehajtóján keresztül közelíthető meg és a tatai Gottwald Hotel parkolójában található. Itt 1 db 50 kW-os Tritium villámtöltő és 1 db 2*22 kW-os Ensto gyorstöltő áll az e-autósok rendelkezésére. A váltóáramú (AC), 22 kW-os töltők használata ingyenes, míg az 50 kW-os egyenáramú (DC) villámtöltőkön és a 43 kW-os váltóáramú (AC) villámtöltőkön a jelenlegi tesztfizetési időszakban 50 Ft/perc a díjazás. A próba várhatóan több hónapig tart, annak eredményétől is függ a végleges díjazás.

-A Penny Market üzletnél (Keszthelyi u. 11) ugyan még nem üzemel, de már kiépült egy töltőoszlop.

-Az NKM Mobilitás Kft. a tatai INTERSPAR áruháznál is üzembe helyezte elektromos autó töltőit az ügyfelek számára, az 5 töltő már elérhető. A SPAR áruházak részére telepítendő EVbox BL elektromos töltőberendezések dupla Type2-es AC csatlakozóaljzatokkal rendelkeznek.

A Fürdő utcai sajtótájékoztatón Robozné Schőnfeld Zsuzsanna a körzet önkormányzati képviselője a témában úgy nyilatkozott: - A Magyary tervben megfogalmazott Zöld Város Program alapján számos olyan tevékenységet folytat az önkormányzat, amellyel védi a helyi természeti örökséget és hozzájárul a környezettudatos életmódhoz. A mögöttünk álló öt éves ciklusban ennek során például több ezer fát ültettünk és folytattuk a társasházi övezetek parkosítását is – mondta Robozné Schőnfeld Zsuzsanna. A képviselő kiemelte: - Tatán is egyre jobban érzékelhető a környezettudatos gondolkodásmód, ennek részeként folyamatosan nő az elektromos autót használók száma is, ezért minél több töltési lehetőséget kell biztosítani számukra városszerte.