A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Megkezdődött az új városi piac építése

Tata belvárosában, a Piac téren megkezdődött az új városi piac építése. A helyszínen szeptember 28-án rendeztek alapkő letételi ünnepséget, az elkészült új piacteret és épületet melyhez újabb parkolókat is építenek, várhatóan januárban vehetik birtokba a tataiak.

 

Tata Város Önkormányzata a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében pályázatot nyújtott be „A helyi gazdaság erőforrásaira épülő piac- és agrárlogisztikai fejlesztés Tatán” címmel. A TOP-1.1.3-15-KO1-2016-00003 jelű pályázatot támogatásra érdemesnek ítélték. A piac épületének méretét és befogadóképességét az árusítóhelyek valamint a várható vásárlóközönség számának figyelembevételével tervezték meg. A fejlesztés egyik fontos célja, hogy támogassa a helyi gazdaság szereplőit a helyi termékek piacra való eljuttatásában, és erősítse azok ismertségét, népszerűségét.

Bencsik János országgyűlési képviselő a fejlesztés céljával kapcsolatban  elmondta: - az új városi piac létesítésével közelebb kerül egymáshoz a vidék és a város, a városi fogyasztók és a vidéki termelők. Ehhez szükség van Tata középpontjában egy olyan piacra, amely a törvényi-jogszabályi feltételeknek megfelelő infrastruktúrával rendelkezik, ezért választotta az önkormányzat a Piac teret helyszínül, a megyei önkormányzat pedig a TOP-on keresztül   biztosította a finanszírozási feltételeket. Bencsik János hozzátette: - hasonló beruházás kezdődik hamarosan Tatabányán is, így elmondhatjuk, hogy a Tatai-medence két városa olyan új helyszínekkel rendelkezik majd, ahol találkozhatnak a termelők és azok a városlakók, akik a környéken élő gazdák által készített termelvényeket és kézműves termékeket szeretnék fogyasztani.

A tatai fejlesztés nyomán kialakítanak egy fedett-nyitott piacteret, amely pillérekre állított előtetővel rendelkezik majd. Az árusítóhelyek fix és mobil asztalok elhelyezésével alakíthatók ki, a fedett eladótérben vízvételi helyek, ivó kutak, illetve az árusítóhelyekhez tartozó elektromos áramvételi lehetőségek lesznek kialakítva. A piac nyitott eladó tere a vásáridő után zárva lesz. A 680 négyzetméteres piacépületben 4 üzlethelyiségben lesz lehetőség tőkehús, tej és sütőipari termékek valamint élő hal árusítására. Az üzlethelyiségeket úgy alakítják ki, hogy azok akkor is működhessenek, amikor nincs a piacon vásár. Az épület teljesen akadálymentesített lesz.

Michl József polgármester az építkezés megkezdésének helyszínén úgy nyilatkozott: - Az új piac a két városrész találkozásánál, a lehető legjobban megközelíthető helyen épül meg, ahol bőven van és lesz is parkolási lehetőség, így biztos, hogy minden vásárló a közelben tud majd megállni a gépkocsijával. Nagy köszönet a tataiaknak, a piacozóknak - árusoknak és vásárlóknak -  a türelemért, hiszen a pályázatot már korábban elnyerte az önkormányzat, ám időközben az építőiparban jelentősen megemelkedtek az árak és megnőtt a kereslet, ezért az első közbeszerzés nem volt sikeres, emiatt az építkezés nem indulhatott el hamarabb - mondta a városvezető.

A beruházás az Európai Unió támogatásával és Tata Város Önkormányzatának  költségvetéséből valósul meg, összesen 350 millió forintból. Az alapkő letételi ünnepségen egy időkapszulát helyeztek a földbe, amely tartalmazza többek között a piac helyszínrajzát, a képviselő-testület határozatát a pályázaton való elindulásról, a Magyary-terv 2.0 egy példányát, a Tatai Patrióta Magazin azon számát melyben először olvashattunk részletesen a piac fejlesztéséről, a Városkapu újság egy számát, és fotót a helyszín építkezés előtti állapotáról.